mainos
mainos

Naistenpäivän olut Glass Ceiling kokosi naiset yhteen Masis Brewerylle

Suomalaiset naisolutammattilaiset kerääntyivät Espooseen Masis Brewerylle tekemään olutta kansainvälisen naistenpäivän 8.3. kunniaksi. Tällä kansainvälisellä Pink Boots Collaboration Brew Day -tempauksella halutaan nostaa naisten roolia olutmaailmassa, lisätä Suomessa naisten verkostoitumista alalla ja kerätä varoja naisten aseman ja koulutuksen parantamiseksi panimomaailmassa.

Kansainvälisen naisolutjärjestön Pink Boots Sosicetyn lanseeraaman Pink Boots Collaboration Brew Day -yhteistyöoluen tekoon kuuluu, että olutmaailmassa työskentelevät naiset panevat yhdessä olutta naistenpäivän kunniaksi ympäri maailmaa, ja nyt viidettä kertaa myös Suomessa. Olut lanseerataan maalis-huhtikuussa.

Tänä vuonna Suomen Pink Boots Collaboration Brew Day tapahtuu Masis Breweryllä perustaja Laura Kannisen johdolla ja naispanijoina siellä ovat mm. Fat Lizard Brewing Co:n Greta Mäkinen, Nokian Panimon panimomestari Riitta Sulkama, Olvin panimomestari Silja Hylkinen, olutmonitoimihenkilö Tove Ruuskanen, 8-Bit Brewingin Elina Wolford, sahdintekijänä tunnettu Marjokaisa Piironen sekä Mamu Brewingin Berta Schneider. Järjestäjinä mukana ovat oluttoimittajat Anikó Lehtinen ja Maria Markus.

Panopäivänä syntyvä olut on raikas, helposti juotava, samea Hazy Pale Ale, jossa on Pink Boots Societyn humalasekoitusta. Tänä vuonna sekoituksessa on Loral, Ekuanot ja HBC 586 -humalalajikkeet. Pink Boots Societyn päätöksentekoporras päättää vuosittain, mitä humalalajikkeita olueen käytetään, ja osastot toteuttavat oluensa omine versioineen. Humalat tilataan järjestön määrittämältä tuottajalta, joka puolestaan lahjoittaa osan tuotoistaan järjestölle. Olut tulee markkinoille huhtikuussa ja sitä saa mm. K-kaupoista ympäri maan sekä olutravintoloista. – Oluen nimi Glass Ceiling ei varmaan esittelyjä kaipaa, vinkkaa Masis Breweryn Laura Kanninen.

Masis Breweryn Laura Kanninen

 

– Meistä on tärkeää nostaa naisten asemaa panimo- ja olutmaailmassa, kertovat yhteistyöoluen panopäivän järjestäjät ja Pink Boots Societyn jäsenet Maria Markus ja Anikó Lehtinen. – Naisilla on ollut aina tärkeä rooli oluenpanemisessa, varsinkin kotona, ja vaikka panimomaailma on ollut vuosikymmeniä melko miehinen, näillä yhteistyöoluilla saamme tuotua esiin naisia olutmaailmassa, näytettyä esimerkkiä nuoremmille sukupolville sekä luoda verkostoa naisten välille.
Olutliiton 2021 tekemän kyselyn mukaan naiset kokevat panimo- ja olutmaailmassa edelleen paljon väheksyntää ja ulkopuolisuuden tunnetta. Panimopuolella useat naiset näkevät, että heitä ei työntekijöinä oteta niin vakavasti kuin miehiä, ja yleneminen sekä nosteisen uran tekeminen olutalalla on vaikeampaa. Monet kommentoivat kyselyssä olutmaailman ilmapiiriltään miesten maailmaksi, jossa on vaikea löytää paikkaansa. Yksi tärkeä syy naistenpäivän yhteisen oluenteon takana on nimenomaan tuoda naisia yhteen, luoda verkostoja ja yhteistyömahdollisuuksia.

PInk Boots Society on järjestö olutmaailmassa työskenteleville naisille. Jäsenistöön kuuluu esimerkiksi panimoiden, olutravintoloiden ja olutkauppojen omistajia, panimomestareita ja olutkirjoittajia. Yhteistä kaikille jäsenille on se, että he ovat naisia ja ansaitsevat ainakin merkittävän osan toimeentulostaan oluen parissa. Pink Boots Societyn tavoitteena on edistää alalla toimivien naisten urakehitystä sekä keskinäistä verkostoitumista. Näiden ohella järjestö haluaa houkutella lisää naisia nauttimaan oluesta. Suomessa Pink Boots Collaboration Brew Day -oluita on tehty tätä ennen RPS Brewingilla, Tornion Panimolla, Fat Lizard Brewingilla ja Maku Brewingilla.

Suomalaiset naisolutammattilaiset oluenteossa naistenpäivänä 8.3.