Nelosolut ja järjestyshäiriöt puhuttivat ammattilaisia

Vuoden vanha lakiuudistus salli nelosoluen myynnin kaupoissa ja marketeissa. Lisääntyivätkö humalajuominen ja—  järjestyshäiriöt myymälöiden läheisyydessä?

Ennakkoon kohua aiheuttaneen lakiuudistuksen pelättiin tuovan mukanaan monenlaista negatiivista vaikutusta. Yksi näistä oli lisääntyvä julkinen humalajuominen ja tämän myötä järjestyshäiriöt. Vaikeahkosti todistettava nelosoluen osuus häiriökäyttäytyvän juopuneen elimistössä huoletti mm. terveysasiantuntijoita.

Olutposti suoritti pääkaupunkiseudun keskuksissa pikaisen kyselykierroksen asian tiimoilta. Vastaajina järjestyshäiriöitä usein kohtaavien alojen ammattilaiset.

Koetteko nelosoluen myynnin vapautumisen lisänneen järjestyshäiriöitä viimeisen vuoden aikana?

Poliisi, Helsingin keskusta: ”Alueellisesti täällä on päihteistä johtuvia järjestyshäiriöitä läpi vuoden. Ehkä se jonkun humalatilaa on saattanut lisätä, mutta kyllä meidän työläimmät tehtävät johtuvat ihan muusta kuin vahvemman oluen saatavuudesta. Vakavat päihtymistilat ovat nykyään erilaisia kuin vaikkapa 5 vuotta sitten. Sekakäyttö aiheuttaa omalla kokemuksellani eniten ongelmia, joissa meidän apuamme tarvitaan.”

Vartija, juna-asema: ”Mitä tarkoitat? En ole kuullutkaan. Jos haluat virallisen haastattelun, joudun ohjaamaan sinut työnantajalleni. En ole nähnyt nelosolutta täällä.”

Myyjä, kioski: ”En ole huomannut. Päihtyneet eivät saa meiltä ostaa muutenkaan mitään.”

Junayhtiön konduktööri, juna-asema: ”Ai se on tullut kauppoihin myyntiin (naurahtaa). Meillä on suuri osa päihtyneistä junissa niin sanottuja ”vakiasiakkaita”. He osaavat kyllä varmasti päihtyä ihan millä vain. En usko juuri tämän nelosoluen olevan mitenkään osallisena siihen, vaikka kenties siellä voi olla nelostakin juotu. En olisi tätä edes ajatellut, ennenkuin otit puheeksi.”

Myyjä/hyllyttäjä, ruokamarketti: ”En ole nähnyt meidän liikkeen osalta ainakaan mitään muutosta. Ei nelosolut ole meille varsinaisesti muutenkaan ollut suuri muutos. Erikoisoluita muutenkin myydään meillä aika vähän verrattuna tavalliseen kolmosolueen. Kivahan se on, että niitä on.”

Vartijoiden esimies ruokamarketissa: ”Ei ole lisännyt ainakaan meillä. Vaikea tuollaista toki on mitata, että millä joku on päihtymyksensä hankkinut. Huomattavaa kyllä, että nelosolutta varastetaan meiltä kolmosolutta enemmän. Kai ihmiset ovat silläkin tavalla tulleet laatutietoisemmiksi.”

Kuva ja teksti: Mikko