Nokian Panimon ja Pint Pleasen uusi yhteistyöolut

Pint Please Beer Series saa jatkoa, kun Nokian Panimo julkaisi tällä viikolla olutsarjan uuden tulokkaan Pint Please India Pale Lagerin. Yhteistyössä suunniteltu olut edustaa Suomessa ja maailmalla trendikästä ja nousussa olevaa India Pale Lager -oluttyyliä.

Pint Please India Pale Lager 5,0 % oluen suunnittelussa on jälleen hyödynnetty Pint Please -käyttäjien olutarvioista kerättyä dataa. Uutta olutta ja sen reseptiikkaa on kehitetty näin molemmin puolin – sekä Pint Pleasen tilastoja että Nokian Panimon osaamista hyödyntäen.

olut

India Pale Lager eli IPL on nouseva tyyli niin meillä kuin maailmalla. Pint Pleasen nyt jo yli 5 miljoonaa olutarviota käsittävässä tietokannassa IPL on saanut runsaasti arvioita mutta ollut myös keskiarvojen perusteella nousussa. Uuden yhteistyöoluen tyyliä ei siis tarvinnut kauan harkita.

Viimeisen 12 kuukauden aikana IPL on ollut useana kuukautena parhaiten arvioitujen tyylien kolmen parhaan kärjessä sekä noussut jatkuvasti suosituimpien tyylien listalla.

Uuden oluen reseptiikka rakennettiinkin vertailemalla parhaiksi arvioituja IPL-oluita, niissä käytettyä humalointia ja maltaita sekä makumaailmoja yleispiirteittäin.

Pint Please -olut on Nokian Panimon ensimmäinen IPL-tyylinen olut, vaikka panimo onkin viime vuosina tarttunut usein myös erilaisiin trendityyleihin. IPL:n valmistus ja raaka-aineet eivät siis eronneet olennaisesti siitä, mihin panimolla on totuttu.

”Suosimme perinteisten lager-oluiden lisäksi erilaisia kuivahumaloituja pintahiivaoluita sekä vehnäoluita vahvuudeltaan yleensä 2,8–5,5 %”, kertoo Nokian Panimon toimitusjohtaja Janne Paavola. 

Pint Please India Pale Lagerin mallaspohjaan valittiin Pilsner- ja Caramel 100 -maltaat, humalointiin käytettiin Perle-, Citra-, El Dorado- ja Simcoe-lajikkeita, jotka ovat Pint Pleasen datan perusteella miellyttäneet olutharrastajia myös muissa IPL-tyylisissä oluissa.

Lisäksi oluen suunnittelussa käytettiin hyödyksi perinteistä kuluttajapalautetta. Oluen protoversiota maistatettiin Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaaleilla, missä halukkaat pääsivät jakamaan mielipiteensä. Reseptiä muokattiin kuluttajilta saadun sanallisen palautteen perusteella.

Lopputulos on juuri sitä, mitä IPL:ltä saattaa olettaakin, ja sitä, mitä prosessissa tavoiteltiin:

”Kuivahumaloitu, sitruksinen, raikas ja maistuva lager”, Paavola lupaa.

Uudesta Pint Please -oluesta haluttiin luoda helposti juotava olut, joka uppoaa suomalaiseen kansaan niin saunan jälkeen kuin ruokapöydässä. Siihen tarkoitukseen raikas ja hedelmäinen lager on eittämättä täydellinen valinta.

Nokian Panimolle yhteistyöolut ja sen suunnittelu on Paavolan mukaan ollut antoisa kokemus:

”Pienpanimona meillä on rajalliset resurssit hankkia kuluttajadataa, jota suurilla teollisuuspanimoilla on valtavasti käytössä. Nyt pääsimme yhdessä Pintin porukan kanssa hyödyntämään kiinnostavaa dataa oluen suunnittelussa, joten tämä oli virkistävän innostavaa Nokian Panimolle.”

Pint Pleasella yhteistyö oluenvalmistuksen merkeissä tarkoittaa sitä, että sovellus voi olla tukemassa kumppaneitaan ja samalla kehittää suomalaista olutkulttuuria tuomalla markkinoille uusia mielenkiintoisia tuotteita. Näin Pint Please pystyy myös luomaan omalle yhteisölleen mieluisia oluita.

Pint Please Beer Series tuleekin saamaan jatkoa vielä tulevaisuudessa. Nyt olutsarjassa on tarkoitus jatkaa yhteistyötä nykyisten eli Pint of NEIPA Please ja Pint Please India Pale Lager -oluiden parissa ja kehittää oluiden reseptiikkaa palautteen perusteella entistäkin ehommaksi.

Myös uusia oluita on suunnitteilla ja voipi olla, että seuraava olut onkin tällä kertaa vahvempi, yli 5,5-prosenttinen olut, jota Pint Please kehittää jälleen yhteistyössä oman olutyhteisönsä parissa.

Lähde: Pint Please tiedote