Nordic International Cider Awards -kilpailu 2023: Täysosuma Lepola Drinksille

Lepola Vega Ice Cider ylsi sarjavoittoon Nordic International Cider Awards -kilpailussa Riiassa. Baltian suurimmilla ruokamessuilla Riga Foodissa jaettiin palkinnot pohjoismaisen siiderikisan yhdeksässä sarjassa ja suomalaiset siiderit saivat yhteensä 15 mitalia.

Liikutuksen kyyneliä pyyhkinyt Lepolan siiderintekijä Aaron Brownie totesi heti palkintojenjaon jälkeen, että tämä on ensimmäinen kategoriavoitto, johon Lepola on yltänyt.

”Vega Ice Cider on myös ensimmäinen jääsiideri, jonka olen tehnyt. On hienoa, että ylsimme sarjavoittoon yhdessä espanjalaisen pitkän linjan perhetilan Zapiainin kanssa. On hienoa olla samalla tasolla kuin ystävämme Espanjassa. Oli yllätys, että ylsimme voittoon juuri tässä kategoriassa”, Aaron Brownie sanoi.

Emmi Brownie muistutti, että voittoisan tuotteen tekemiseksi on tarvittu lukuisia työtunteja ja paljon testejä.

Jääsiiderin idea on antaa omenamehun jäätyä, jolloin päästään eroon turhasta vedestä ja maku tiivistyy. Vegan salaisuus on lakka, jota Brownie lisäsi omenoiden sekaan käymisvaiheessa. Lopuksi voitokas jääsiideri on saanut kypsyä vanhassa rommitynnyrissä 12 kuukautta. Maku on rikas ja moniulotteinen – lähellä täydellistä, kuten tuomaristo totesi.

Lepolan Aaron Brownie

Kaksi kultamitalia, lukuisia hopeita ja pronsseja suomalaisille siiderintekijöille

Sen lisäksi, että Lepola Vega Ice Cider pokkasi tasapistein (95) Zapiain Bizi Goxo 2017:n kanssa Ice Cider -sarjan voiton, Ainoa Winery pokkasi kultaa Fruit wines & perries -sarjassa Kasteella (91). Ainoa Wineryn Ainoa Sametti sai samassa sarjassa hopeaa (85), samoin Pirulan Helmi (82) ja Rose (81).

KIlpailun suurimmassa sarjassa Acid dominant ciders hopeamitalin saivat Lepolan Lepola Medium Dry Apple Cider (87) ja Crabapple cider (82) sekä Nuden Nude Cider Strong (86). Pronssia saivat Nuden Nude Classic (78) ja Pirulan Luotsi (71).

Ainoa Winery sai hopeaa myös maustettujen siidereiden sarjassa: Ainoa Viive Apple Cider with Lingonberry (87).

Tässä sarjassa pronssimitalin saivat Brinkhall Sparklingin Alma rosé (79) ja Lepaan Born to be mild (71).

Lepaan Kolli 2020 sai hopeaa (85) Pet nat -sarjassa, samoin Brinkhall Prestige Brut (80).

”Tarjoamme vain paikallisia juomia”

Palkinnot jakoi Riga Food -messuilla Latvian maatalousministeri Didzis Šmits. Hän totesi onnittelupuheessaan, että pitää siideristä, ja toisti lupauksen, että ministeriö tarjoilee kaikissa tilaisuuksissa vain paikallista siideriä ja olutta.

Pohjoismaissa ja Baltiassa kiertävän kilpailun järjestelyistä vastasi tänä vuonna Latvian Country Tourism Association. Kilpailuun osallistui yhteensä 251 siideriä 19 maasta. Ensi vuoden kisajärjestäjä paljastetaan myöhemmin.

NICA 2023 suomalaiset mitalistit:

Acid dominant ciders

Hopeaa

Lepola: Lepola Medium Dry Apple Cider 87

Nude. Nude Cider Strong 86

Lepola: Crabapple cider 82

Pronssia

Nude : Classic 78

Pirula Luotsi 71

Fruit wines & perries

Kultaa

Ainoa Winery Kaste 91 p

Hopeaa

Ainoa Winery Sametti 85 p

Pirula Helmi 82

Pirula Rose 81

Flavoured ciders

Hopeaa

Ainoa Winery Ainoa Viive Apple Cider with Lingonberry 87

Pronssia

Brinkhall Sparkling Alma rosé 79

Lepaa: Born to be mild 71

Pet nat

Hopeaa

Lepaa: Kolli 2020 85

Brinkhall Prestige Brut 80

Ice Cider

Kultaa

Lepola Vega Ice Cider (95)

(jaettu sarjavoitto: Zapiain Bizi Goxo)

Teksti ja kuvat: Mariaana Nelimarkka