Olut edistämässä naisten tasa-arvoa olutmaailmassa – Perhosefekti IPA

Naisolutammattilaisten Maku Brewingillä panemalla Perhosefekti West Coast IPA -oluella ja vuosittaisella yhteisellä oluentekoperinteellä halutaan tehdä näkyväksi naisolutammattilaisten panosta suomalaisessa olut- ja panimomaailmassa.

Nokian panimon Riitta Sulkama, ”Sahtikaisa” Marjokaisa Piironen, Fat Lizardin Greta Mäkinen, Olutreissun Anikó Lehtinen ja Mamu Brewingin Berta Scheider Perhosefekti IPA:n lanseerauksessa.

 

Pienet teot saattavat johtaa suurempiin muutoksiin. Tähän perustuu myös vuosittainen naisolutammattilaisten oluenteko naistenpäivänä 8.3. jonka tarkoituksena on lisätä naisten aseman näkyvyyttä olutmaailmassa. Tänä vuonna yhdessä Maku Brewingin kanssa tehty Perhosefekti IPA kuvastaa samaa muutosta myös nimensä kautta, onhan perhosefekti vertaus sille että, perhosen siivenisku voisi saada aikaan myrskyn toisella puolella maailmaa.

Oluen lanseeraustilaisuudessa sekä Maku Brewingin Juho Virtanen että oluentekoon osallistuneet naisolutammattilaiset toivat esiin olutalan monipuolistumisen tärkeyden. Tällä hetkellä suurin osa oluentekijöistä, panimomestareista ja pienpanimon omistajista on miehiä, ja Olutliiton viime syksyllä tekemän kyselyn mukaan naisolutammattilaiset kohtaavat urallaan sekä lasikattoja että vähättelyä. Lisäksi mediassa oluentekijän kuva on hyvinkin miehinen, joka voi vaikuttaa myös ammattiin hakeutumiseen. Kuitenkin, monipuolinen olutammattilaisten kirjo on hyväksi sekä oluentekoperinteelle että kuluttajien kiinnostukselle ja tuo enemmän uusia ihmisiä alalle. Olutalan tasa-arvotavoitteita edistää vuosittainen naisolutammattilaisten kokooontuminen oluentekoon nimenomaan naistenpäivänä. Tempaus on osa maailmalaajuista amerikkalaisen Pink Boots Societyn naistenpäivän oluentekoa, jolla tavoitteena on edistää alalla toimivien naisten urakehitystä sekä keskinäistä verkostoitumista. Näiden ohella järjestö haluaa houkutella lisää naisia nauttimaan oluesta.

Maku Brewingin kanssa tehty olut on neljäs mitä suomalaiset naisolutammattilaiset ovat tehneet yhdessä.Tänä vuonna Makulla naispanijoina olivat Fat Lizard Brewing Co:n prosessipäällikkö Greta Mäkinen ja oluentekijä Johanna Teräs , Nokian Panimon panimomestari Riitta Sulkama, sahdintekijänä tunnettu Marjokaisa Piironen, Narvan Kyläpanimon Sara Valli ja Maija Huttunen, Mamu Brewingin Berta Schneider sekä oluttuotepäällikkö Henna Parkkila Diamond Beveragesilta. Järjestäjinä mukana ovat Olutreissun Anikó Lehtinen ja Maria Markus.

Itse Perhosefekti on West Coast -henkinen IPA-olut, jossa on käytetty Yakima Hopsin Pink Boots Societylle tekemää humalablendiä, jonka tuotosta osa menee naisten tukemiseen panimoalalla. Humalasekoitus vaihtelee vuosittain ja tänä vuonna siinä oli Idaho Gem-, Talus-, Triumph- ja Loral -humalia, sen lisäksi oluessa on käytetty hieman Magnumin katkerointiin. Oluen maku on kevyen sitruksinen ja siinä on hieman trooppisten hedelmien aromia. Maku on raikkaan juotava ja jälkimakuna jää pyörimään suuhun miellyttävän kevyt katkeruus.

Olutta on saatavana mm. K-kaupoista ympäri maan sekä olutravintoloista. Lisäksi olutta on mahdollisuus maistaa myös cask-versiona vaikka helsinkiläisessä Black Door -ravintolassa.

Lähde: Maku Brewing Perhosefekti IPA lanseeraustilaisuus

Kuvat: Anikó Lehtinen ja Juho Virtanen

Katso lisää itse oluenpanosta!

 

Suomalaiset naisolutammattilaiset oluenteossa naistenpäivänä 8.3.