Olutkellari: Alkoholilaki: He pyörsivät lupauksensa

Kauppavalikoimat laajenevat ensi vuonna jonkin verran.

Vääntö alkoholilain miedoista mullistuksista huipentui tänään eduskunnan äänestyksiin. Suurimmaksi kiistakapulaksi noussut vähittäismyynnin alkoholipitoisuuden nostaminen oli erotettu muusta paketista omaksi äänestyksekseen, vaikka kuusivuotisen lain valmistelun aikana sen suuruus oli laimennut lähes minimiin, vain 0,8-prosentin lisäykseen.
Äänestys uudesta kauppavahvuudesta meni yllättävän täpärälle, ottaen huomioon parin vuoden takaiset vaalikonevastaukset, joissa valtaosa valituista kansanedustajista puolsi jopa viinien tuomista kauppojen ja erikoisliikkeiden hyllyille. Nyt 5,5-prosenttiin jämähtänyttä vahvuuden nostoa puoltanut niukka äänienemmistö (98-94) kertoo karua kieltä siitä, kuinka takkeja on eduskunnan naulakossa kääntynyt kokonaisen vaaterekin verran. Tämä on asia, jonka ei luonnollisesti pidä jäädä huomiotta.
Alta löytyy lista kansanedustajista, jotka vaalikoneessa puolisivat viinien tuloa kauppoihin, mutta nyt yllättäen äänestivät mietoa vähittäismyyntivahvuuden nostoa vastaan. Etenkin oppositiopuolueiden takinkääntöviikot ovat merkille pantavan arvoisia asioita, sillä lähes jokainen SDP:n (kaikki), Vihreiden ja Vasemmiston viinejä intoillut edustaja käänsi kelkkansa äänestyksessä. Kokoomuksen rivit sen sijaan pysyivät sataprosenttisesti sanojensa takana, eikä puolueen sisäiset hurupuheet käännyttäneet Keskustankaan väestä kuin kolme viinejä kauppoihin haikaillutta edustajaa.
Listalla on myös kaksi Tolkun-teesitkin (ks. linkki) allekirjoittanutta sanansapyörtäjää: Vihreiden Touko Aalto ja Perussuomalaisista SDP:n riveihin hypännyt Maria Tolppanen. Listan ulkopuolelta mainittakoon Toimi Kankaanniemi (PS), joka vaalikoneessa ilmoitti kannattavansa viinejä maitokauppoihin, mutta pitävänsä vahvat oluet silti Alkoissa: linja piti myös äänestyksessä, eikä puoltavaa nappia näin ollen painettu.
Kaikkien kansanedustajien äänestyskäyttäytymisen voi tarkistaa vaikka Savon Sanomien sivuilta. Tässä kuitenkin sanansa syöneiden lista:
KESKUSTA
Hanna Kosonen, Kaakkois-Suomi
Ari Torniainen, Kaakkois-Suomi
Petri Honkonen, Keski-Suomi
SININEN TULEVAISUUS
Anna Louhelainen, Häme poissa
Pentti Oinonen, Savo-Karjala poissa
Kari Kulmala, Savo-Karjala
Pirkko Mattila, Oulu

Lisäksi vaalikoneessa viinejä kauppoihin kannattaneet Anna Louhelainen (Häme) ja Pentti Oinonen (Savo-Karjala) olivat äänestyksestä poissa.
KOKOOMUS
SDP
Maarit Feldt-Ranta, Uusimaa
Eeva-Johanna Eloranta, Varsinais-Suomi
Katja Taimela, Varsinais-Suomi
Ilkka Kantola, Varsinais-Suomi
Sanna Marin, Pirkanmaa
Jukka Gustafsson, Pirkanmaa
Suna Kymäläinen, Kaakkois-Suomi
Tarja Filatov, Häme*
! Maria Tolppanen, Vaasa !

VIHREÄT
Outi Alanko-Kahiluoto, Helsinki
Emma Kari, Helsinki
Ozan Yanar, Helsinki
Johanna Karimäki, Uusimaa
Krista Mikkonen, Savo-Karjala
! Touko Juhani Aalto, Keski-Suomi !

PERUSSUOMALAISET

Ville Vähämäki, Oulu

VASEMMISTOLIITTO
Silvia Modig, Helsinki
Aino-Kaisa Pekonen, Häme
Anna Kontula, Pirkanmaa
Matti Semi, Savo-Karjala
Li Andersson, Varsinais-Suomi*

RKP
Thomas Blomqvist, Uusimaa
Mikaela Nylander, Uusimaa

MUUT
Mats Löfström, Ahvenanmaa

* Vahvat oluet kauppoihin, mutta viinit Alkossa.