Olutkellari: Alkon Jouluoluet 2017: Nøgne Ö Julequad

Nøgne Ö Julequad
According to old Norse law all Norwegians had to brew their best beer for the Midwinter’s Celebration – the Yultide. Those who did not obey risked being banished from farm and country. This year we pay homage to our heartwarming Norse heritage by brewing our very best Belgium Quadruple. We’ve doubled the irony by choosing a name with a reference to the Norwegian version of a Latin Christmas carol from the Middle Ages. Go figure. We wish you all a Happy Holiday.
Nøgnen jouluolut oli yksi tämänvuotisen kattauksen varmoista hankinnoista. Tuhti, belgisävyinen Quadrupel kuulosti ajatuksena loistavalta eikä norjalaispanimon meriitit tätä mielikuvaa ainakaan heikentäneet. Pettymys olikin melkoinen, kun imelää sokerilientä suuhuni ensikerran kaadoin. Muscovadosokerilla tehostettu, 10-prosenttinen belgijäljitelmä näkyy kuitenkin keränneen ihan hyviä arvioita ja kohtalaisia pisteitäkin, mutta nyt on pakko yhtyä Arden mietteisiin. Ei iske. Oispa saatu vaikka joku rehti paahdepommi ennemmin. Vaikka ihan tuttukin…

Nøgne Ö Julequad
Syvänruskea, punertava olut melko kevyellä, rusehtavalla vaahdolla. Tuoksu on hivenen paahtuneen maltainen, siirappisen, kypsän, kuivatun hedelmäinen ja suklainen. Paahteen lisäksi mukana on kahvisuutta, lämpöä ja yleisolemus on varsin syvä, vivahteikas sekä piilevän imeltynyt.

Maku löytää tuttuja teesejä tuoksun kuvauksesta. Imelyys korostuu heti kättelyssä ja se on voimakkainta pienen suussa pyörittelyn jälkeen. En ehkä pidä siitä. Alku on tasapainoinen, kahvinen, paahtuneen maltainen ja kuivahedelmäinen. Suklaakin välähtelee, mutta hyvin pian makeus kääntyy tumman siirapin kautta ylimakean ruskean sokerin kyllästämäksi lirutteluksi. Lopussa paahde ja suklaakin pääsevät esiin, mutta sokerisuuden vuoksi muista mauista on hankala päästä kärryille. Pettymys.

Tuomio: Ruskean sokerin kyllästämä kokonaisuus. Ei jatkoon.

Pisteet: 25/50