Olutkellari: Alkon Jouluoluet 2017: Põhjala Talveöö

Põhjala Talveöö
  • Tyyli: Baltic Porter
  • Alk.%: 9,0
  • Panimo: Põhjala, Tallinna, Viro

Joulu meni ja vei mm. kaikenmaailman maustehömpötykset mennessään. Överi joulumausteiden käyttö elää vielä paikoin vahvana jouluolutperinteessäkin ja kuten niin moneen kertaan todettua: valtaosa ei niistä meikäläiselle toimi edes vähää alusta.
Viron laatupanimo Põhjala meni siis tänä vuonna pilaamaan tuhdin Baltic Porterin lisäämällä siihen vaniljaa, kookosta ja kardemummaa. Alkoonhan se sitten päätyi ja taisin sitä hätäpäissäni ennakkoon suositellakin. Olisi ehkä pitänyt niin sanotusti lukea se pienellä präntätty tekstikin. Kehujakin olut on toki kerännyt ja Ratebeerissä persentiilit ovat kunniotettavasti 98/93. En ymmärrä…
— 

Põhjala Talveöö

Musta, kaunis olut ruskealla vaahdolla. Tuoksussa on kookosta, siihen sulautuvaa vaniljaa, suklaata ja paahtuneen maltaan kautta kahviakin. Kardemumma sulautuu siihen hyvin ja tunnelma on lämmittävän talviöinen. Kyllä vain, sanoin sen ja tarkoitan sitä.

Maku sen sijaan paljastaa mausteoluiden nurjan puolen. Se on kiva, paahteisen jouluinen ja suklainen. Enemmän kuiva kuin makea, lopussa jännän minttukonvehtinen. Ensin kokonaisuus tuntuu ohuelta mausteliemeltä. Lämpö tuo runsautta, mutta samalla myös mausteet tehostuvat. Kookos, vanilja ja etenkin kardemumma. Ne lyövät yli. En pidä siitä lainkaan ja talviyön taika alkaa hiljalleen tökkimään. Mausteisen suklainen jälkimaku on kyllä kiva mutta kokonaisuus ei iske.

Tuomio: Tasapainoa hakeva joulumausteunelma.

Pisteet: 29/50