Olutkellari: Alkon Pienpanimo-oluet 2019

Tämän vuoden kattauksesta löytyy Brown Alea ainakin kahdella tapaa… Laitilan uutuus henkii perinteisempää linjaa.

IPAttomat ja tipattomat on rientoihin osallistuneiden puolesta nyt taputeltu ja edessä siintää jo perinteeksi muodostuneen Alkon pienpanimokattauksen julkituonti. Yhtenäisenä eränä julkaistavat kotimaisen pienpanimokentän tuotokset rantautuvat Alkoihin ja verkkokauppaan maanantaina 11.2.2019. Tänä vuonna näkyy painotus olevan tuhdin maltaisissa ja tummissa sävyissä, mutta kyllä sitä humalailoittelua ja hapantakin makua mukaan mahtuu.

Ruosniemen Vuorineuvos Salted Caramel Imperial Stout

9,5% / Imperial Stout

9,5-prosenttisen Vuorineuvoksen paluu. Tätä jyhkeää Imperial Stoutiahan oli tarjolla myös vuoden 2015 vastaavassa kattauksessa, mutta tällä kertaa mukana on pientä lisätwistiä, kuten nimikin antaa ymmärtää. Humaloinnista vastaa Columbus.

Teerenpeli Vahvaveijo Imperial Pils

7,2% / Imperial Pilsener
Lahdessa on keitelty peruspilsiä hieman rungokkaampi lager. Maltaina Pilsner ja Cara Pale, humalina Herkules ja Mittelfrüh.

Laitilan Brown Ale

5,0% / Brown Ale
Brittityylinen Brown Ale on Laitilan tämänvuotinen valinta. Vahvuus mahduttaisi sen myös ruokakaupan tarjontaan, minne se varmaan jossain vaiheessa rantautuukin. Viisiprosenttinen runko kätkee sisäänsä Pale Ale-, Melano Light-, Bisquit- sekä Black –maltaita, Target ja Challenger huolehtivat humalapuolesta (18 EBU).

Mustan Virran Tott Double IPA

8,5% / Double IPA
Kahteen kertaan kuivahumaloitu (DDH) Trotti edustaa valikoiman humaloidumpaa päätä. Nimensä olut on saanut Ruotsin valtionhoitajana toimineen Erik Axelsson Tottin mukaan. Tott aloitti Olavinlinnan rakennustyöt vuonna 1475 ja häntä on myös kiittäminen/syyttäminen linnan nimeämisestä Pyhän Olavin mukaan. Trottia oli aiemmin myynnissä pieni 2500:n pullon erä.

Suomenlinnan Wrede Brown Ale

6,5% / Brown Ale

Kattauksen toinen ”linnaolut” edustaa Brown Alejen modernia näkymystä. Perinteistä lajiedustajaa vahvempi Wrede on myös kuivahumaloitu. Oluen humaloinnissa on käytetty Cascadea ja Centennialia ja sen reseptiikasta vastaa Niklas Fred. Wrede on nimetty everstiluutnantti ja vapaaherra Fabian Casimir Wreden mukaan, joka toimi linnoitussaaren päämajamestariluutnanttina.

Maku West Coast IPA

6,4% / India Pale Ale

Tuusulan panimodistrictin perinteikkäämpi edustaja tuo kattaukseen vaihtelua sameisiin vesiin rehdin West Coast IPAn voimin. Kyseessä on aiemminkin markkinoilla olleen Juhani West Coast IPAn hieman tuunattu versio.

Fiskarsin Will O’Wisp – Wild Berry Sour

5,2% / Sour Ale

Eikä ole tämänpäivän olutlista mitään ilman hapanolutta. Uutta puhtia tekevään portaaseen saanut Fiskarsin käsityöpaja tulee rientoihin mukaan ruusunmarjalla, tyrnillä, vadelmalla ja karpalolla maustetulla panimon Farmhouse-sarjaan kuuluvalla hapanoluella. Olut ei ole kattilahapatettu, vaan mäskin sekaan on lisätty paikallisen Mörbygårdin luomuviljaa, jonka myötä koko mäski on hapatettu. Menetelmän sanotaan tarjoavan oluelle kattilahapatusta monitahoisemman happaman maun. Marjoja on annosteltu maltilla eli ne eivät dominoi makumaailmaa vaan ovat esillä kevyemmän mausteen tavoin.

Saimaan Brewer’s Special Florida Double Cryo Dry Hopped IPA

India Pale Ale
Saimaa luottaa panimomestarin erikoisessaan humalapulverin voimaan. Cryon nerokkuus piilee sen peruspellettiä selvästi runsaammassa aromi- ja makuvaikutuksessa. Aiheestahan saatiin aiemmin maistiainen mm. Hop Huntersin Lupulin Dreamsin muodossa. Voimakkaasti humaloiduksi, kuivahedelmäiseksi ja kevyen havuiseksi kuvattu olut lupailee runsasta aromien hekumaa.

Tuju Hirsipuu Barrel Aged Strong Ale

Strong Ale
Tujun lämminhenkinen ja muhkea Strong Ale on viivähtänyt hetken myös tynnyrimaailmassa ja antaa odotuttaa itseltään paljon. Onhan lappeenrantalaispanimo yksi kotimaan kärkitekijöitä.

Flyign Dutchman Little Red Corvette Riding Hood Red Wine Sour

6,0% / Sour Ale
Hapankirsikkainen ja tamminen punaviinisour on jotain, mitä lentävältä hollantilaiseltamme voi, joskaan ei ehkä osannut suorilta odottaa. Paperilla sen mielenkiintoisemman pään tuote. Nimestään huolimatta valkoviiniä hyödyntävä olut saa punakan sävyn ja makulisän seljanmarjoista. Olut on levännyt ranskalaisten tammilastujen kaverina ja kuivahumaloitu Nelson Sauvinilla.

Vakka-Soumen Prykmestar Perle Pils

Pilsener
Saazer oli pari vuotta sitten aika perhanan kova juttu ja suoritus uusikaupunkilaisilta, joten Perlenkin varaan täytyy nyt ladata aika kovia odotuksia.

Stadin Fest Pils

5,3% / Pilsener
Stadin ”pitkään kypsynyt erikoiserä” on nykyiseen kauppavahvuuteen sovitettu Pils.

Iso-Kallan Baltic Porter

7,0% / Baltic Porter

Tummanpuhuva savolainen kertoo balttiporttereiden talveensopivaa tarinaa. Muun muassa suklaa- ja paahtomaltain ryyditetty olut on humaloitu Northern Brewerilla ja First Goldilla. Olut on aiemmin ollut saatavilla ravintoloista.

Beer Hunter’s Mufloni Kauramoottori Oatmeal Imperial Stout

10% / Imperial Stout
Muhkea, kymmenprosenttinen olut edustaa porilaispanimon tuhdin tummien oluiden ansiokasta linjakkuutta. Runsas humalointi, erittäin täyteläiseksi lupailtu juhlajuoma jättänee tuskin ketään kylmäksi.

Humalove & Atom Virgo Mexican Spiced Double Stout

8,0% / Imperial Stout
Brittipanimo Atomin kanssa loihdittu Virgo on Humaloven kaakaonibseillä, vaniljalla, kanelilla ja Ancho-, Pasilla- sekä Mulato –chileillä maustettu tupla-Stout.

Malmgård Vintage Imperial Stout

Imperial Stout
Kattausken tuhdit ja tummat maut jatkuvat myös Malmgårdin toimesta. Kuvailussa mainitaan sanat ”elegantti” ja ”mokkainen”, joten tyylikkyydestä ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni. Arvatenkin näistä runsaan paahteisista oluista se selkein ja perinteikkäin – kuten jo nimikin osaa ohjeistaa.

Kakola Lauha Imperial Stout

9,0% / Imperial Stout
”Lauha on paahteisen pyöreä Imperial Stout, jonka tuhtia olemusta virkistää runsas humalointi”. Turkulaisiakin saatiin mukaan ja missäs muissa merkeissä kuin tuhdin tunnelmallisissa Imperial Stout väreissä. Panimon ensimmäinen laajemman levikin alkolainen ei turhia anteeksi pyytele.

Bock’s Doppelbock

7,5% / Doppelbock
Maltaisten Doppelbockien tummempaa (120EBC) päätä edustava vaasalainen on rakennettu runsaasta tummien maltaiden edustajistosta ja tarjoilee voimakkaan karamellimaista, suklaista, makeaa ja lämmittävää tunnelmaa kohtalaisen katkeron siivittämänä.