Olutkellari: Beer Hunter's Mufloni Pils – Suomen Paras Olut 2016


Beer Hunter’s Mufloni Pils

Suomen Paras Olut –tittelin voittaneella mallasjuomalla on usein ollut tapana raivata tiensä myös Alkoon ja sehän jos mikä on ihan mieluisa asia. Viime vuonna Suomalainen Olut ry:n järjestämän kilpailun vei nimiinsä porilaisen Beer Hunter’sin rapea Mufloni Pilsner, joka selätti makuraadin edessä 147 muuta sokkona makusteltua olutta. Muistelisin, ettei mestariolutta juurikaan viime kesänä mistään enää saanut (oliko jopa niin, että kisaan meni viimeinen jäljellä ollut kegi?), mutta nyt sitä on rantautunut Alkoonkin – vieläpä mukavissa puolen litran puteleissa.
Tyystin uudesta tuotteesta ei porilaispanimon kohdalla ole kyse, vaan vaalean rapeaa pilssiä on tehty vuosien mittaan erä jos toinenkin. Perlen ja Saazin lisäksi se on humaloitu jenkkiperäisellä Cascade-lajikkeella, joka kieltämättä sopii maistuvan oluen makukirjoon oivallisesti. Puhdaspiirteisin lajin edustaja se ei sitä myöten kuitenkaan enää ole, mikä sinällään jääkin vähän kalvamaan, mutta en minä valittele tämänkään äärellä. Ehdin jo toisenkin pullon talteen hakemaan, sen verran kivasti Mufloni nimittäin kolahti.

Beer Hunter’s Mufloni Pils
Samea, hieman tummaan taittuvan keltainen olut kevyellä vaahdolla. Tuoksu on tuoreen ruohoinen, yrttinen ja hennon sitrushedelmäinen. Mukana on mukavaa kukkaisuutta, sekä kevyen leipäistä maltaisuutta. Moderneista vivahteistaan huolimatta tarjolla on vahvaa pilstunnelmaa.
Maku on tuoksua rouhoisempi, mutta myös sitrustäyteinen yrttisyys ja kukkaisuus on voimissaan. Lopussa aika rapeaa greipin ja ruohon purentaa kokonaisuuden ollessa pirteä, napakka ja sopivan jykevä. Vaalea maltaisuus kevyen leipäisää, aukot hyvin sulkevaa ja omiaan luomaan humaloinnille vakaan perustan. Ei ehkä se paras hellepäivän janonsammuttaja, vaan vähän ronskimpi seuralainen hitaampaan pohdiskeluun ja kesäyössä hämärtyvän taivaanrannan maalailuun. On hyvä.
Tuomio: Rapea, sitrusta, yrttiä ja ruohoa esittelevä pils modernein vivahtein.
Pisteet: 38/50