Olutkellari: Buxton Extra Stout

Buxton Extra Stout

Suomen kesä tarjoilee aika ajoin hieman kosteampiakin hetkiä ja nämä sateiset illat ovat omiaan hieman runsaampien olutnautintojen harrastamiseen. Yksi tällainen sateen jälkeinen alkukesän ilta toi eteeni hetken aikaa kaapissa odottaneen englantilaisstoutin, joka osoittautui yhdeksi parhaista paahdenautinnoista pitkiin aikoihin. Olut toki komeilee Ratebeerin Top 50 Stout –listan kärkikymmenikössä, mikä jo sinällään on melko vahva viite tuotteen laadukkuudesta. Ei aukoton, mutta perhanan hyvin suuntaa antava.
Buxton Extra Stouttini on pullotettu oikeastaan tasan vuosi sitten ja panimon määrittämää kelpoisuusaikaa on jäljellä toinen samanlainen. Se on valmistettu aikanaan panimon uuden päämestaroijan, Colin Strongen kunniaksi ja tunnettiinkin alkujaan Buxton Stronge Extra Stoutina. Omassa pullossa Stronge-sanaa ei enää esiinny. Erittäin hyvä ja koukuttava olut siitä huolimatta.
Buxton Extra Stout
Musta, tummanruskean vaahdon nostava olut. Jyhkeämpi, mitä odotin. Kerrassaan kaunis ilmestys! Tuoksu on tuhti. Tummaa, kahvisen paahtunutta maltaisuutta, runsaasti tummaa suklaisuutta, vienoa sammuneen nuotion hiipuvaa savuisuutta sekä sopivaa nahkaisuutta. No johan on kova!
Maku… Se ei petä. Vahva nokipannukahvinen paahteisuus omaa sopivasti espressonkin eleganssia sekoittuen sulavasti aidon kaakaon ja tumman suklaan runsaaseen, hennon pähkinäiseen symbioosiin. Lopussa kohtalaista katkeruutta, salmiakkia ja jälkimakuun jatkuvaa savun tuiverrusta sekä nahkaa. Huulia kohtalaisesti tahmaava olut on syvä, suussa kevyesti soljuva ja joka kolkan vuoraava elämys. Hieno olut hitaaseen pohdiskeluun.
Tuomio: Suklainen, kahvisen paahteinen ja monipuolinen Stout hitaaseen herkutteluun.
Pisteet: 42/50