Olutkellari: Cool Head Brew Copacabana

Cool Head Brew Copacabana
  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 7,0
  • Panimo: Cool Head Brew, Tuusula, Suomi

Vappukelit ne jaksavat aina yllättää ja hiemanhan se kyseisenä viikonloppuna huvitti, että toukokuun vaihteessa on enemmän lunta maassa kuin jouluna. Toki seuraava maanantai nuo lumet pyyhki sitten lopullisesti pois ja toi mukaansa lähes kesäisesti helottavan auringonpaisteen – jota on tosin seurannut epäsäännölliset lumikuurot. Melkoinen kontrasti perättäisten päivien säätilassa ollut viime aikoina.
No pieni kevätmyräkkä ei paatunutta pohjolan asukkia lannista. Vaikka valkeutta kannettiin tiluksille vappulauantaista lähtien terassin täydeltä, virittäydyttiin Olutkellarissa jo tuleviin rantatunnelmiin. Tuusulalaisen Cool Head Brewin ruis-IPA löytyi sopivasti Keljon monopolitoimipisteen valikoimista ja kyllähän hyväksi havaitun panimotuttavuuden tarjonta aina kiinnostaa. Nimikin antoi hyvän mahdollisuuden lähteä köyhän miehen etelän lomalle räntäsateen vihmoessa horisonttia.— 
Copacabana on avokätisesti Citralla ja Columbuksella humaloitu, rukiinen ja sopivan rungokas IPA. Panimon kotisivut ilmoittavat IBU-lukemaksi 100+, mutta Alko näkyy mitanneen hieman maltillisemman EBU-arvon 51,5. Purupintaa löytyy joka tapauksessa varsin mukavasti eikä hivenen tumman oluen ryhdikäs runko vie jalansijaa maistuvalta humalailoittelulta. Ruis on tässä lajissa tietoinen riski, mutta Copacabanassa se toimii mainiosti.

”Hei, paappa RIPA…”

Cool Head Brew Copacabana
Punertavan ruskea, kauniisti vaahtoava olut. Tuoksu on runsas, voimakas ja toimiva. Greippistä havuisuutta löytyy varsin avokätisellä annostelulla, mutta myös mallaspuoli pääsee kivasti esiin. Rukiin läsnäolo tuo mieleen kiukaalle heitetyn oluen makean paahtuneen aromin, mutta tuoksusta voi kaivaa myös kevyttä banoffemaista kakunpohjaa sekä yleisempää hedelmäisyyttä. Odotetusti suurin raikkaus jää puuttumaan ja lasissa onkin jyhkeämmän, syvän pään sävyjä henkivä RIPA.
Maku peittoaa tuoksun eli on hyvinkin toimiva. Tuoretta greippiä ja havuista vehreyttä löytyy varsin runsain mitoin. Kevyttä pihkaa, yleistä hedelmäisyyttä ja lopussa kohtalaisen napakkaa greipin särmää. Taustalta löytyy tuota kiukaalle kaadettua mallasjuomaa rukiin merkkinä, pohjan ollessa muutoinkin leipämäinen, hivenen toffeinen, mutta lopulta humaloinnille riittävästi roolia jättävä. Lopusta voi löytää myös kevyttä mausteen potkua greipin ja rukiin tanssahdellessa pitkälle jälkimakuun. Jämäkkä, ei silti liian raskas. Aika vakuuttava ruis-IPA.
Tuomio: Rukiilla ryyditetty, greippisen havuinen IPA-elämys. Varsin mainio.
Pisteet: 38/50