Olutkellari: De Ranke XX Bitter

De Ranke XX Bitter
Belgiklassikoiden joukosta löytyy hävyttömän monta, usein tyrkylläkin ollutta ja viimeistään netin kautta vaivattomasti saatavilla olevaa herkkua, joita en ole saanut aikaiseksi testattua. Useimpien kohdalla olen vieläpä varma, että pitäisin tuotteesta vähintäänkin paljon, ellen jopa enemmän. De Ranken XX Bitter on yksi näistä oluista, mutta nyt tuo puute on onneksi korjattu.
XX Bitter ei kuulu belgiklassikoiden ikiaikaisimpien munkkioluiden kastiin, vaan sen juuret, kuten itse panimonkin, ovat 1990-luvun puolella. De Ranken tarina alkaa käytännössä vuodesta 1994, jolloin Nino Bacelle perusti Brouwerij Nino Bacelle –nimisen yrityksen. Pari vuotta myöhemmin kuvioihin tuli mukaan Guido Devos ja panimonkin nimi päivittyi nykymuotoiseksi.
De Ranke tunnetaan laadukkaista tuotteistaan ja aiheesta tinkimättömyys on ollut yksi tärkeimmistä päätavoitteista aina alusta alkaen. Panimo humaloi oluensa kokonaisin humalankävyin ja luottaa pullokäymisen voimaan. Näin oluet saadaan kuluttajan kätösiin mahdollisimman käsittelemättöminä, ”luonnollisina”.
Kun XX Bitter syntyi vuonna 1998, oli se markkinoiden katkerin belgiolut (65 IBU). Tämä oli itseasiassa täysin tavoiteltu merkkipaalu, johon nimen tupla-äksäkin viittaa (Extra Extra). Sitä se oli ilmeisen pitkään, mutta tarinan nykytilasta minulla ei ole varmuutta – kenties moderni IPA-aika on tuonut rinnalle jo useita kilpailijoita, mutta ainakin 90-luvun lopulla kyseessä oli poikkeuksellisen puraiseva ilmestys. Ajankohta huomioon ottaen ei liene erikoista, että humalointiin on valittu kaksi ”melko arkisen” kuuloista, mutta toimivaa euro-lajiketta kuten — Brewer’s Gold ja Hallertau Mittelfrüth. Vahvuudeltaan kuusiprosenttinen, eli belgimittapuulla sessiokamaa…
Oluen tyylistä on käyty satunnaista keskustelua, mutta Belgi Alena se näkyy moneen paikkaan kirjatun. Tarjolla on ollut myös rapeammin humaloidun Golden Alen ja IPA:n hybridi-leimaa, joskus puhutaan Bitter Pale Alesta. Vähän pöllöjä kaikki, mutta eipä minulla tähän mitään hohdokkaampaa ideaa ole tarjota. Rapeasti humaloitu, vaalea ja kuivaksi tiristetty belgiolut, joka kannattaa kohdata – oli se tyyli sitten mikä hyvänsä.
De Ranke XX Bitter
Samea, keltainen olut kauniilla valkealla vaahdolla. Tuoksussa hyvä annos sitrusta, ruohoa ja yrttejä sekä belgimausteista potkua. Runko vaikuttaa vaalealta, kuivahkolta ja viljavalta.
Maku toistaa tuoksua. Kukkaista, sitruksista ja yrttistä, varsin purevaa tunnelmaa alusta loppuun. Matkassa on toki myös etenkin lopussa mukaan yhtyvää mausteisuutta. Alussa hieman hedelmää, mallaspuolella viljavuutta ja vaaleutta. Aika napakka purenta, erittäin kauniisti toimiva kokonaisuus. Valkoviinimäistä pirskahtelevuutta, kuivuutta yhdistettynä rapeaan purutuntumaan…
Ai että…
Pisteet: 38/50