Olutkellari: Fuller’s Past Masters 1905 Old London Ale

Fuller’s Past Masters 1905 Old London Ale
  • Tyyli: English Strong Ale
  • Alk.%: 7,9
  • Panimo: Fuller’s, Lontoo, Englanti

Fuller’sin laatupanimon tuotokset kiinnostavat aina ja etenkin nämä perinteitä kunnioittavan Past Masters –sarjan brittivedokset houkuttelevat kerta toisensa jälkeen makumatkalle Thamesin rannoille. Panimohan on arkistoinut ansiokasta olutreseptiikkaansa aina vuodesta 1845 lähtien ja aika ajoin tuota historiakirjastoa tutkitaan klassikoiden henkiin herättäminen mielessä. Se jos jokin lämmittää oluthörhön mieltä.
Jonkin aikaa Alkonkin tarjonnassa ollut, tänä vuonna julkaistu Old London Ale on perinnesaagan kahdeksas olut. Se pohjautuu 112 vuotta sitten valmistetun Burton ale –reseptin mukaan valmistettuun olueen. Nostalgiaoluen valmistuksessa on ollut apuna vanhojen olutreseptien spesialisti Ron Pattinson. Mikäli Burtonit ovat aiheena yhtä vieras käsite kuin itselleni, suosittelen tutustumaan Olutkoiran ansiokkaaseen selvitykseen oluttyylin historiasta tämän nimenomaisen oluen äärellä. Kannattaa lukaista, vaikka tuttua kauraa jossain määrin olisikin.
Kuten Olutkoira kirjoittaa, elää Burton-on-Trendin panimokaupungin perinteikäs oluttyyli nykyisin salaista kaksoiselämää olutkohtaisesti vaihtelevien tyylimääritysten katveessa. Esimerkiksi nyt käsittelyssä oleva Burton-henkinen ale on tittelöity English Strong Aleksi, jollaiseksi vahvahko brittiolut sinällään hyvin tunnistautuukin. Jotenkin nämä vahvemmat ja hitaat, perinteitä uhkuvat brittioluet tuntuvat kerta toisensa jälkeen iskemään suoraan makuhermoon. Ehkä se on se vastapaino modernille maailmanmenolla mikä kiehtoo… Ja ovathan nämä niin perhanan maistuvia muutoinkin.
Since 1845 every Fuller’s Head Brewer has kept a hand-written book of brews. the Past Masters series is a glimpse into our unique brewing history, using our archive of knowledge to revive long-lost beers for today’s connoisseurs. Brewed in 2017, old London ale is the eighth beer in the Past Masters series. Old London ale is brewed to a Burton old recipe from 1905, selected by our brewers alongside beer historian Ron Pattinson. Stronger than mild and darker than bitter, burton old was a particular favourite in London pubs – especially during the colder months. As a bottle conditioned beer, the flavours will continue to develop right up until the moment the bottle is opened. This beer will form a natural sediment, so pour carefully and enjoy.
Fuller’s Past Masters 1905 Old London Ale
Meripihkanruskea, kauniin punertava olut vaalealla vaahdolla. Tuoksu on mallaspainotteinen, syvä, vahva ja jämäkkä. Kuivaluumuinen, rusinainen ja kypsä hedelmäisyys on runsasta ja hyvin yhteensopivaa kuivakakkuisen, siirappisen limppuisen maltaisuuden kanssa. Hiven pähkinää, yrttisyyttä ja alkoholin lämpöä. Hidas ja moniulotteinen.
Ja niin on makukin. Tuoksussa mainitut rusinat, kuivatut luumut ja kypsät hedelmät ovat tiivistäneet yhteistyötään soljuvaksi, osin siirappiseksikin pohjaksi vasten tummanpuhuvaa, osin imeltynyttä maltaisuutta. Yltiömakea olut ei kuitenkaan ole. Siitä pitävät huolen taustalla vaaniva pähkinäisyys, lopussa esiintyvä mausteisuus sekä brittisitrus-yrttisen potkiva katkeruus. Kuivattavaa lämpöäkin on hieman, kokonaisuuden ollessa hieman soljuva, hidas ja arvokkaan ylevä. Huulet toki tahmaantuvat ja mieli lämpenee. On hieno olut.
Tuomio: Arvokas, vahvempi brittiolut täynnä tunnelmaa.

Pisteet: 39/50