Olutkellari: HaandBryggeriet / Hegg Drofn Gose

HaandBryggeriet / Hegg Drofn Gose

HaandBryggeriet on aina ollut itselleni jollain tapaa rakas tuttavuus, mutta pariin vuoteen sen antimia ei ole tullut siemailtua heikon saatavuuden vuoksi lainkaan. Siksipä hiljattain maitokauppoihin rantautunut Drammenvuonon tarinaa kertova norjalaisgose synnytti syvän nostalgisen olon.
Drofn Gose on HaandBryggerietin ja sen lähikylästä ponnistavan Hegg Ölkompanin yhteistuotos. Haandihan toimii Drammenin kaupungissa, jonka läpi virtaava Drammenjoki laskee mukavuononakin tunnetun Oslovuonon läntiseen haaraan eli Drammenvuonoon. Drofn on Drammenjoen alkuperäinen nimi ja oluttribuutin tyylilaji on valittu joessa virtaavan, suolapitoisen veden teemaan sopivasti. Gosea ei kuitenkaan (ainakaan suoraan) jokiveteen ole valmistettu, joten suolapitoisuutta on terästetty suolalla korianterin antaessa sille oman lisämausteensa. Ainakin raaka-aineluettelon ”artesian water” ainakin viittaisi virtaavan veden sijaan paineelliseen pohjaveteen…
No, joka tapauksessa mukava saada pitkästä aikaa kosketus norjalaispanimon tuotantoon, vaikka ne vahvemmat sävyt tältä panimolta paremmin minulle ovat toimineetkin.

HaandBryggeriet / Hegg Drofn Gose
Oranssiin taittuva, utuinen ja kaunisvaahtoinen olut. Tuoksussa on suolaista mineraalisuutta joka kevyen hedelmän myötä saa etäisen limonadi- tai makuvissymäisiä piirteitä. Melko mieto kokonaisuus kevyellä kirpeydellä. Korianteri tuo mukaan selvästi omaa virettään.
Makumaailma on tuoksua hieman rotevamman tuntuinen. Alussa melko terävää kirpeyttä joka tasoittuu hiljalleen, muttei katoa kokonaan. Lopussa se saa taas lisäpontta, muttei alun mittakaavassa. Suolainen mineraalisuus on koko ajan läsnä, korianteri tehostaa sitruksista kirpeyttä ja yleisilme on varsin raikas, joskin mallaspeti melko tanakalta taustalla tuntuukin. Lämpö antaa kevyttä hedelmää ja makeutta.
Tuomio: Kelpo olut ja toimiva gose norjalaisittain.
Pisteet: 33/50