Olutkellari: Hailuodon Laakeri

Hailuodon Laakeri
  • Tyyli: Dortmunder / Helles
  • Alk.%: 4,3
  • Panimo: Hailuodon Panimo, Hailuoto, Suomi
K-Supermarket Länsiväylä pitää yllä paikallisesti varsin kovatasoista olutvalikoimaa, johon kuuluu näillä nurkin vähemmän nähtyjä tuotteita mm. Hailuodon Panimolta. Syksyllä nautittu Syysvehnä hurmasi allekirjoittaneen, mutta jatkoa panimon tuotantoon tutustumiseen piti odotella aina tänne kevääseen saakka. Syitä on monia, mutta lähinnä omista logistisista muutoksista johtuvia. Laiskuudellakin kuuluu olevan jotain tekemistä aiheen kanssa.
Mutta hyvää kannatti odottaa. Toisena tuotteena testiin lähti panimon kehuttu Laakeri. Tuttuun, välillä ehkä kynnykseksi nousevaan 0,75-litraiseen pulloon pakattu olut kuuluu panimon valitsemaan hienoon linjaan valmistaa laadukkaita ja maistuvia saksalaisia perusmakuja. Kuulemma Hailuodon pohjavesi soveltuu hyvin etenkin lagereiden tekoon.
Laakeri ammentaa innoituksensa Baijerin suunnan helleseistä. Mukana on vähän uudemman trendin humalalajikkeita Saphirin, Smaragdin ja Cascaden muodossa, mutta mitään pipopäiden parranpäristelytrendailua ei onneksi ilmoilla ole. Se ei ehkä tähän kohtaan olisi luontevalta tuntunut. Hemmetin hyvä lager, joka pääsee irti pienen odotuksen jälkeen.

Mieto ja maukas, raikas kullankeltainen lager. Klassinen baijerilainen helles-tyylinen olut.

Humaloitu uuden sukupolven aromihumaloilla jotka antavat oluelle miedon katkeruuden ja erinomaisen humalan aromin. Olut jokaiseen makuun.
Hailuodon Laakeri
Vaaleanlainen, hieman utuinen ja muhevasti vaahtoava olut. Tuoksu on perusvarma, puhdaslinjainen ja vaalea lageresimerkki. Vaaleaa, viljavaa ja hivenen leiväntynkäistä mallasta sekä sen kanssa tasapäin virtaavaa yrtin ja ruohon sekaista tuoreutta.

Maku on oivallinen. Aluksi tuntui, että tasapaksua keppanaa siinä missä moni muukin. Mutta sitten… No tässä lajissahan ei toki mitään ihmeellisyyksiä tahi makujen ilotulitusta tarjolla kuulu ollakaan, vaan taikuus on yhtä kuin makujen harmonia ja taidokas tasapainoisuus ilman turhia krumeluureja jne. Mutta tosiaan, sitten: maut avautuvat ja kevätaurinkoinen, mieto mutta riittävän voimakkaan kukkaisa, yrttinen sekä ehkä eniten ruohoinen nipistys puhkeaa humalan kävylle. Ei liian railakkaasti, mutta vaalean lagerin viljavaa ja kevytlinjaista runkoa vasten ihanan ponnekkaasti. Jälkimaku jatkuu pitkänä, ruohoisen rapeana ja humalan janoa ylläpitävänä.

Laakeri jatkaa panimon laadukasta linjaa ja on suorastaan eduksi laadukkaiden peruslagereiden kastille.— 

Pisteet: 35/50