Olutkellari: HIISI Kemut Cascade Pils

HIISI Kemut Cascade Pils

Keskimaan anniskeluravintoloista ja ryhmän väriä tunnustavista kaupoista on jo parin viikon ajan löytynyt HIISI-panimon mestaroimaa ”kemubisseä” eli Keskimaan Musiikkijuhlien omaa Kemut Cascade Pilsiä. Nappasin omani mukaan Seppälän Prismasta sopuisaan senttiä vaille kolmen euron pullohintaan. Meinasin tosin aluksi kävellä onneni ohi silmään särähtävän, jonkinlaisen nettikasinon mieleen tuovan etiketin vuoksi, mutta isompi mainosplakaatti onneksi selitti tarinan juurta tarkemmin. En olisi HIISIn tuotteeksi ilman sitä edes hoksannut (vaikka kyllähän Cascade Pils lopulta aika hiisimäiseltä kuulostaakin).
Keskimaa aikoo siis tänäkin vuonna palkita asiakasomistajansa Lutakon aukiolle pystytettävän festivaalin muodossa ja tiettyhän 100-vuotiskemuissa pitää oluttakin olla. Taattua vihreän kortin loistoa ilmentävää ravintola- ja anniskelupalvelutarjontaa on siis elävöitetty tapahtumaa varten räätälöidyllä oluella, joka toimii laajan levikkinsä puolesta myös hyvänä käyntikorttina ja mainoksena – käsitin tosiaan että sitä löytyy likipitäen kaikista Keskimaan kuppiloista ja kauppaloista jo nyt, vaikka itse tapahtuma on vasta elokuussa.
Itse KeMuthan tarjoavat sitä samaa mitä kesän muutkin Lutakon aukion suomipopit ja iskelmätanssahtelut aina lauritähkistä eppunormaaleihin. Jonkinlaista tarjonnan syvyyttä voisi näinkin keskeisen tapahtumapaikan musiikkikirjoon yleisesti toivoa, kun nuo kaijat ja popedattuntuvat taas raikaavan — kolmen-neljän kesäviikonlopun ajan eri tapahtumanimikkeiden alla, vain rallin pärinän tehdessä äänekkään särön tasaiseen soittolistahuminaan. Tosin tapahtumaviikonlopun perjantaina starttaava Sunset Park tuo kuulemma alkusyksyn iltaan elektronisen tanssimusiikin ”kansainvälisiä supertähtiä ja suomalaisia eturivin artisteja”, mutta päävetovastuu kulttuurillisesta ja rehdimmästä menosta jäänee tänäkin vuonna yläkaupungin tapahtumien kontolle. Sunset Parkille näkyy muuten räätälöidyn oma oluensa, niin ikään HIISIn valmistama 6,2-prosenttinen Spark IPA. — 
Olut toimii hyvänä käyntikorttina kesän ajan.
Mutta sen enempiä tapahtumia mainostamatta takaisin oluellisiin asioihin. Pilsien ja muiden lagereiden uudesta tulemisesta on elätelty varovaisia toiveita ja vähän sellaista IPA-trendin jälkeen hieman tasaisemmin käyntiin lähtenyttä sour-buumia ryhdikkäämpää jalansijaa on laatulagereille ennakoinneissa valettu. Vielä on paha sanoa juuta tai jaata, mutta ehkä pääpotentiaali piilee rapeiden pilsien modernisoiduissa versioissa, joita tämä HIISInkin Cascade Pils edustaa. Useita India Pale Lagereita/Pilsejähän on sokkona hankala kevytrunkoisesta IPAsta erottaa, joten askel ainakin humalanhakuisille makustelijoille on pieni. Itse tosin liputtaisin ihan mieluusti myös klassisempien laatulagermakujen uudelleen trendiytymiselle – enkä nyt puhu volyymisalkkulagerista.
Kuten etikettikin jo paljastaa, on Kemut-olut ladattu täyteen jenkkihumala Cascaden sitruksisia aromeita. Lieneekö näitä HIISIltä useampiakin kesän mittaan tulossa, sillä talvellahan panimolla maisteltiin todella raikkaan rapean ja kepeän ”Mosaic Pilsin” koe-erää. Tuo toimikin itselleni tätä Cascade-vetoa paremmin.
HIISI Kemut Cascade Pils
Vaalea, kauniisti vaahtoava olut. Tuoksu on hyvin kukkea ja sitrusvetoinen, taustaltaan vaalea ja kevyt. Hyvä, aromikas mutta voisi olla tunnelmaltaan kepeämpikin.
Maku on toisinto tuoksusta. Sitruksinen, hienoisen mausteinen lopetus on mukavan naseva, alun pyöriessä sitrussävyisissä, mutta myös kukkaisemmissa ja vaalean hedelmäisissä tunnelmissa. Kevyt runko petaa hyvän sijan kesäiseen herkutteluun ja lopputulema on varsin toimiva ja moderni kesäpils. Lasin tyhjentyessä kurkku hitusen karhentuu ja meno raskautuu eli ihan ei sellaiseen kepeän hellittelevään menoon ei ihan päästä. Vanhan liiton pils-puristeille tämä olut on eittämättä pyhäinhäväistys, mutta modernimmasta menosta pitäville kyseessä on varsin toimiva city-pils vaikkapa piknik-käyttöön.
Mieluusti toki näkisin HIISIltä avokätisesti humaloidun, klassisemman pilsinkin.
Tuomio: Moderni pils Cascaden voimalla.

Pisteet: 33/50