Olutkellari: HIISI Peri Mosaic Pils

HIISI Peri Mosaic Pils
  • Tyyli: India Style Lager
  • Alk.%: 6,0
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi

HIISI on tänä kesänä julkaissut useammankin urban pilsin, joista yksi saatiin Alkonkin valikoimiin. Pari aiempaa on tehty Osuuskauppa Keskimaan kesärientojen tilaustyönä, mutta Peri kuuluu panimon omaan mytologisten oluthahmojen saagaan. Aivan perinteiseen muottiin ei näitä hiisiläisen näkemyksen jakavia lageroluita tietenkään ole sovitettu, vaan ne edustavat humaloinniltaan modernimpaa mallia, jonka vuoksi tykkään kutsua niitä modern tai urban pilseiksi.
Peri on kuusiprosenttinen, tyystin trendihumala Mosaicilla single hopattu kesälager. Olen tässä kevään mittaan muutaman kerran suitsuttanut talvella panimolla maistettua Mosaic Pilsin koe-erää, jota olen odottanut tulevaksi kansan saataville. En tosin ole täysin perillä, kuinka läheistä sukua tämä uutuustuote talvisen proton kanssa on, mutta tuskin sukupuussa kovin pitkälle tarvitsee kuitenkaan kavuta.

Peri pienen valtakunnan, // suuren synnin maasta. // keri kasaan kalpeaansa, // palasen taivaasta.

Peri on kalmankalpea Single-Hop Pils, joka ei lähtökohtiansa peittele. Iisi, mutta maittavan sitruksinen olut saa vetovoimansa Mosaic-humalasta, sekä simppelin tenhoavasta kotimaisesta mallasrungosta.
Nauti viilennettynä (8-12—°C) esimerkiksi guacamolella höystettyjen tacojen tai vaikka oman pihan omenapiirakan kanssa. Musiikkisuosituksena kotimainen proge Sammal-yhtyeestä lähtien.
Peri on oluen nimenä hassu, sillä joskus huonoksikin haukutulla huumorimielellä varustettu olutharrastaja saa sen myötä useammankin mukahassun höhötyksenaiheen oman nokkeluutensa siivittämänä. Sanan perimmäinen tarkoitus löytynee taas jostain suokristusten aapisesta ja omakohtaisen ajatusmaailman perusteella Peri olisi sopinut myös keväisen kivibockin nimeksi. Ovathan ”mannun eukot” ja ”pellon peri-isännät” erään taiteellisen tulkinnan mukaan maasta nousevia kiviä*, vaikka jonkinlaisina hengettärinä ne paremmin tunnetaankin. Etiketissä komeilevan sarvipään tarinasta en sen tarkemmin ole hajulla – tai siis perillä…
No mutta itse olut sitten. Odotukset olivat edellälinkatun proton myötä varsin korkealla, mutta pieni pettymys sieltä lopulta kuoriutui. Olut on toki varsin hyvä, mutta horjahtelee Mosaicin voimakasta tenhoa häiriköivän epäsopuisuuden, lievän karkeuden vuoksi, mikä latistaa odottavaa tunnelmaa kovasti. Pitää kokeilla pitopöydän ääressä jossain vaiheessa uudestaan.
*Routahan niitä aina pelloille on keväisin maanpinnan läheisyydestä kammennut, mutta tästähän on tietty saatu myytti ja uskomus poikineen rakennettua entisaikaan.

HIISI Peri Mosaic Pils
Kaunis, oluenkeltainen ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksussa vaaleaa, viljavaa ja kevyen mallaskeksistä runkoa vasten heittäytyy kukkainen, sitrusvibainen ja hedelmäinen humalkirjo, jossa mustikanvarpuinen Mosaic-piirre on mukana mukavan korostuneesti. Lienee ensimmäisiä kertoja kun heti ensikosketuksella poimin tuon mustikan, kun aiemmin se on aina tuonut mieleen enemmänkin viinimarjapensaan ominaisaromin…
Maultaan hyvä, mutta ehkä hivenen helposti unohtuva. Ikävästi muotoiltuna hyvin tavanomaisen mielikuvan itsestään jättävä pils, vaikka modernilla otteella liikenteessä ollaankin. Perin raikas, kesäisen kepeä ja sopivasti pureva. Mosaic tähdittää makukirjoa odotetusti, mutta on paikoin hieman karvaallakin mielellä liikenteessä. Pääosin sitrusvivahteinen, kukkainen ja hedelmäinen tunnelma mustikanvarpuisella otteella pelaa hyvin, mutta kulmat jäävät hivenen karkeiksi. Lagerrunkoisessa oluessa se korostuu, mutta vaikuttaa lopulta jäävän lähinnä alkupuolen kankeudeksi.
Ei silti oma ykkösvalinta, vaikka nimen tarjoama loputon sanaleikittelymahdollisuus kovasti miellyttääkin. Varauksetta en lähde kehumaan, mutta ruokaparittaminen nousee hyvinkin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Siellä oltaisiin varmaan enemmän omilla vesillä.
Tuomio: Raikas Mosaicilla sävytetty Pils, joka hieman hakee osumaansa. Odotin enemmän, vaikka ihan hyvän sainkin.
Pisteet: 31/50