Olutkellari: Honkavuoren Heili

Honkavuoren Heili

Rakkaus Honkavuoren Heiliin oli syvä mutta valitettavan lyhyt. Olut pääsi nimittäin loppumaan viime kesän Olutsatamassa kesken toisen kisapäivän, eikä uutta tilaisuutta tuntunut koskaan saapuvan. Paitsi nyt, kun sitä on viimein saatu erikoiserän muodossa Alkoon. Tottahan tuota piti samointein mukaan napata ja kotona ilokseen huomata, että tuote on tasan yhtä ihastuttavassa kunnossa kuin ensitapaamisemme aikoihin.
Hieman sahtimaisiakin piirteitä omaava olut näkyy lähteestä riippuen tasapainottelevan Hefeweizeneiden ja Wheat Alejen välimaastossa. Hefeksi minä sen olen aina ajatellut, mutta tokko tällä lopulta mitään suurta merkitystä edes on. Vehnä mikä vehnä, pääasia että on perhanan hyvä sellainen. Honkavuorelaisilla on toiminassaan mukana hyvää huumormieltä, jonka myötä Heilin nimi komeili keväällä paikallislehti Karjalan Heilin ja panimon yhteisessä aprillipilassa, jossa oluen sijasta valmistui kaupunkipontikkaa… Juttu pisti näin jälkikäteen löydettynä sopivasti hymyilyttämään.
Honkavuoren Heili
Samea, rusehtavan keltainen, kevytvaahtoinen vehnänen. Tuoksultaan hyvin sahtimainen, makeuden alla hieman kuivaan kääntyvä ja mukavan mausteinen. Karamellia löytyy keskitumman maltaisuuden joukosta sopivasti, aprikoosinen, kypsän banaaninenkin hedelmäisyys on osin kuivattua ja taustalla kaikuu hento sitrus. Aika muheva tuoksu.
Maultaan sitten hieman eläväisempi. Sitrusvivahteinen humalan nipistys leikkaa miellyttävästi läpi maun, kiristyen loppua kohden kuivahkon mausteisuuden liittyessä sen seuraan. Mallaspeti on keskitumma, karamellisen leipäistä sävyjä nostava, mikä toimii hienosti yhteen aprikoosisen, tumman ja hivenen kuivatun banaaninen viitoittaman aromikkuuden kanssa. Semmoinen kukkea yrttisyyskin tuntuu olevan läsnä. Hyvin paljon sahtimaisiakin piirteitä on ilmoilla ja tunnelma on kohtalaisista hiilihapoista huolimatta melko runsas, syvä ja mukavan vivahteikas. Erittäin pätevää tekemistä. Taika ei ole vuodessa kadonnut minnekään.
Tuomio: Keskitumma, monipuolinen ja sitrusvedolla tuunattua sahtiakin muistuttava hefe.
Pisteet: 38/50