Olutkellari: Inveralmond Blackfriar

Inveralmond Blackfriar
  • Tyyli: Scotch Ale
  • Alk.%: 7,0
  • Panimo: Inveralmond, Perth, Skotlanti

Skottilaisen Inveralmondin tumman puhuva skottiale on ollut tuttu näky Alkon hyllyssä varmasti jo vuosien ajan, mutta omaan ostoskoriini se etsiytyi vast’ikään ensikertaa. Blackfriar olisi tiettävästi jäänyt edelleen testaamattomien tuotteiden joukkoon, jollei työkaveri olisi sitä varovaisen diplomaattisesti talvikaudella kehaissut. Sen verran oli naapurikopissa majailevan Vehniän lähiluontokahvihipsterin sanaan luotettava, että yksi pullo tuli haettua testiin erään viileän alkukesän illan lämmikkeeksi. Ja olihan se hyvä.
Inveralmond on toiminut vuodesta 1997 lähtien siellä ihan alkuperäisessä Perthissä, josta esimerkiksi australiainen kaimakaupunki on vain muovinen nimikopio. Kuten oluen etikettikin kertoo, oli Perth keskiaikaisen Skotlannin pääkaupunki, jossa vaikutti kolmekin suurta luostariyhteisöä. Olut on tribuutti dominikaanimunkkien Blackfriar-luostarille, jonka veriseen historiaan kuuluu mm. kuningas Jaakko I:n murha vuonna 1437.
En oikeastaan tiedä, miksi kyseinen olut ei aikaisemmin ole ylittänyt kiinnostuskynnystä. Olutväen keskusteluissa en sen aiemmin ole havainnut juuri lainkaan esiintyvän ja ehkä kipinä on jäänyt yhteisön paineettomuudenkin vuoksi syttymättä. Suht harvakseltaan vastaan tulevat skottialet ovat itselleni kuitenkin aina olleet niitä Britteinsaarten alejen maistuvimpia kasteja strong-etuliitteiden ja paahde-elämysten jälkeen. Blackfriar tuntuu vain mennään alitajuntaisesti ohi. Onneksi olut ei ollut ehtinyt kadota saatavilta, sillä tätä hakee mieluusti lisää Suomen kesän tarjoamien viileämpien iltaistuntojen seuralaiseksi.
Olut rakentuu Pale Ale-, Crystal, Chocolate- ja vehnämaltaiden varaan Pilgrimmin, Cascaden ja Fugglesin viimeistellessä kokonaisuuden humalatarjonnallaan. Pilgrim käykin oluen tematiikkaan nimensä puolesta hyvin, mutta mertentakainen Cascade pääsi hieman yllättämään.
Perth, the ancient capital of Scotland, was know in the Middle Ages for its three great monasteries. One of these, the Blackfriars cloister, had a famously bloody past: it was these that King James I was assassinated in 1437. Our homage to the Blackfriar monastery is this hearty Scotch Ale. The beer is as dark and complex as its legendary namesake, starting with a rustic earthy character the unfolding in smouldering, chocolatey notes and fruity, spicy flourishes.
Inveralmond Blackfriar
Punertavan ruskea, kesäyössä sameana ja rauhallisena kohoava olut. Tuoksu on osin terävä kypsän hedelmien koostaman liköörinvivahteisen sivalluksen myötä, mutta lämpö paljastaa alta muhkean maltaisen ja kypsistä hedelmistä pehmeämmän puolen esiin tuovan tunnelman. Ruskea maltaisuus on paahtuneen siirappista, varsin voimakkaasti esillä olevaa ja jyhkeää. Seuranaan sillä on kanervikkoista mausteisuutta, kypsää kuivahedelmää ja hienoista salmiakkisuutta.
Maultaan tuoksun kaltainen. Runsas maltaisuus on syvää, suklaisen paahtunutta ja karhentuneen siirappista, hedelmien seuratessa tuoksun ylikypsää kuivatusta nyt mukaan tulleen luumun ja rusinan terästämänä. Lopussa kohtalaisen napakkaa yrttisyyttä, joka pelaa yhteen kuivahkon mausteisuuden kanssa. Varsin miellyttävä, tasapainoinen ja melko runsasmakuinenkin skotti. Toimii.
Tuomio: Mallasvetoinen, silti sopivasti potkiva skottiale laatu edellä tarjoiltuna.
Pisteet: 37/50