Olutkellari: Kotiolut: Hoptimisti Chinook Ale

Hoptimisti Chinook Ale

Jyväskylän kotiolutskene elää ja voi hyvin. Lajin harjoittajia löytyy kaupungista jo kymmenittäin ja taas tuli yksi tekijä paria tuotetta tutummaksi blogistillekin. Suomen Kotiolutmestari -kilpailussakin lager-sarjan palkintosijan aiemmin napannut Hoptimisti, Kalle Hintikka, tarjosi testiin muutaman tuotoksensa, joista ensimmäiseksi poimin lasiini Chinook Ale -nimellä kulkevan IPAn.
Vuoden 2015 Chinook-sadosta eroon pääsemiseksi valmistettu kaapinpohjaolut on saanut yksioikoista humalointia laajentamaan tujauksen Nelson Sauvin -uutetta. Täydelliseksi tuotteeksi ei tekijä olutta kuitenkaan mieltänyt ja myönsi sen avoimesti: Chinook ei omaan mieleen oikein koskaan ole ollut ja nytkin sen voima tuntui reilusta kuivahumaloinnista huolimatta jäävän vaillinaiseksi. Nelsonia käytettiin paikkaamaan tuota aukkoa vielä kuivahumaloinnin jälkeen, mutta aika karkeaksi ja viilausta vaativaksihan tuo omassa suussakin jäi. Näinpä Kallen mietteisiin on helppo yhtyä.
Oluen runko rakentuu Pale Ale- ja Crystal 100 -maltaiden sekä kaurahiutaleiden varaan. Hiivana toimii US-05, katkeruutta löytyy 40 IBUn verran, väriä 13 EBCtä.

Hoptimisti Chinook Ale
Kaunis, punakan oranssinen ja varsin runsasvaahtoinen olut. Tuoksusta löytyy sitrusta, mutta kääntyy lopulta enemmän appelsiinin suuntaan. Hieman, vaaleaa, hikistä marjaisuutta, kevyttä mausteisuutta ja ohutta tropiikin tuulahdusta. Aika mieto, mutta sinällään ihan toimiva. Ei huippu kumminkaan.
Maku on runsaampi, greippisyydessään hieman karhea, muttei mahdottoman pureva. Appelsiinia on myös, mutta tuoksua vähemmän. Jälkimaussa rutistus muuttuu hieman kitkeräksi ja samalla alussa esillä ollut trooppisuus polkeutuu lähes unohduksiin. Aika suoraviivainen kokonaisuus ja ensisiemauksen ihastuksen jälkeen on tekijän ajatuksiin lopulta kumminkin yhdyttävä. Semi OK, karkea ja suoraviivainen IPA.