Olutkellari: La Chouffe

La Chouffe

La Chouffe, tuo vaalea tonttuolut Belgiasta. Maistuva belgi ale saapui taas vaihteeksi Alkon valikoimiin ja täydensi oivasti pääsiäisen ajan juomatarjontaa Olutkellarissakin. Tämän sadon hedelmiä kerätään myös asiaankuuluvasti vapun tienoilla ja toivoa sopii, että olutta riittäisi hyvin vielä kesänkin rientoihin.
Brasserie d’Achouffe on takuuvarma ja pidetty panimo, muttei useista luuloista huolimatta edusta maan vuosisataisten kulttipanimoiden kirjoa. Tokihan tonttuoluita on ollut tarjolla jo reilun kolmen vuosikymmenen ajan, mutta matka maan vanhimpien toimijoiden joukkoon on kovin-kovin pitkä.
Puutarhatonttu minun makuuni…
Ajatus panimon perustamisesta juontaa juurensa 70-luvulta. Lankomiehet Pierre Gobron ja Chris Bauweraerts haaveilivat omasta panimosta ja oluesta, mikä johti lopulta pienen panimon perustamiseen vuonna 1982. Hyvin pienen pääoman turvin käyntiin lähtenyt toiminta alkoi harrastuksena ja 50-litraisilla keitoksilla, mutta hiljalleen noussut arvostus ja kysyntä muuttivat harrastuksen täyspäiväiseksi. Nykyään vuosituotantoa mitataan jo miljoonissa litroissa ja vakaata pääomatukea tuo kymmenen vuoden takainen yrityskauppa, jonka myötä Brasserie d’Achouffesta tuli osa panimojätti Duvel-Moortgatia. Suuromistajan varjo ei kuitenkaan omassa maussa näytä vaikuttavan ja panimon tuotteilla onkin silmissäni varsin laadukkaan ja kannatettavan ostopäätöksen leimat. Niin tälläkin kertaa.
Vaalea La Chouffe on Saazilla ja Styrian Goldingilla humaloitu, korianterilla maustettu belgi ale, joka jyhkeästä vahvuudestaan huolimatta on leppoisaa kesämakusteltavaa ja erityisen toimivaa tunnelmajuomaa aurinkoisen kevätpäivän viettoon. Hyvä ja hieno olut.

La Chouffe
Vaaleahko, valkeavaahtoinen ja samea olut. Tuoksussa kypsää sitrusta, vaaleaa, mehevää hedelmää, karamelliä, yrttiä ja sopivaa belgimausteisuutta. Keväinen, monipuolinen ja varsin mukavasti humaloitu.
Maku toimii, taattua laatua. Vaaleanpuhuvassa kokonaisuudessa on mukavaa sitrusta, kypsää, vaaleaa hedelmäisyyttä, tuoksun tavoin karamelliäkin antavaa, kuohkeaa maltaisuutta sekä tuoretta yrttisyyttä. Lopussa keskirunsasta greippiyrttikatkeroa tukee toimiva belgimausteisuus, jälkimaun nostaessa sitrusvivahteen ja hedelmien seuraksi myös kukkaisuutta. Taustalla leijuu myös hennon hunajainen kaiku. Varsin mainio olut.
Tuomio: Laatubelgi, joka ei petä.

Pisteet: 39/50