Olutkellari: Laitilan Kukko Helles

Laitilan Kukko Helles

Nostan käteni pystyyn myöhäisherännäisyyteni johdosta. Syitä on kaksikin. Ensimmäinen on se, että minulta kesti vuoden verran ennen kuin hoksasin tarttua kaupassa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan sinikylkiseen tölkkiin. Toinen syy on niin ikään oman saamattomuuden tunnutus eli arviotakin on sitten saatu odottaa kokonaisen kesän verran. Odotuksessa on kuitenkin puolensa, sillä olut on tullut maisteltua kesän aikana useaan otteeseen eli sen voidaan sanoa käyneen läpi varsin laajamittainen, kokemusperustainen tuotetestausprosessi. Ja hyvinhän siitä on selvitty. *hik*

Sinikylkinen Kukko Helles on tosiaan ollut tarjolla jo hyvän aikaa, mutta jostain syystä hoksasin sen kunnolla vasta pari kuukautta sitten. Suomen parhaaksikin monipakkausolueksi kehuttu tuote edustaa saksalaista lagersuuntausta varsin tasapainoisessa ja maukkaassa muodossa, eikä edellä mainittu ”titteli” todellakaan ansiotta ole tullut, vaikka epävirallinen asiantuntijamielipide onkin. Allekirjoitan toteamuksen itsekin.

Magnumilla ja Perlellä humaloitu, suodatettu ja vaalea lager toimii kaikessa konstittomuudessaan ja onkin löytänyt paikkansa kesän luonnonläheisistä makumatkoista ja mutkattomista illanvietoista. Lontoolaiskaverinikin tykästyi tuotteeseen Jazz-reissulla, jossa oluen nimestäkin saatiin hyvä tilannekomediahetki aikaiseksi.
– Does anyone have a beer?
– Here, take this one. It’s my last.
– Okay, thanks. Hopefully it’s not penis beer… Eh?
– No, it’s called Cock…
Ja näin. Kaikilla oli mukavaa. Kuten monet muutkin Kukko-tuotteet, soveltuu myös Helles gluteenittomaan ruokavalioon. Näppärää tölkkipakkausta löytyy sekä puolilitraisena että monipakattuna 0,33-litraisena versiona, joista jostain syystä olen suosinut tätä isompaa mallia. Se on tainnut olla litrahinnaltaan pikkutörppöä hieman edukkaampikin ja tietty ko. tyylille kolpakkomitta on kotoisampi muutoinkin.
Laitilan Kukko Helles on suodatettu vaalea pohjahiivaolut. Oluttyypin juuret ulottuvat 1800-luvun lopun Müncheniin, jossa se luotiin saksalaiseksi vastineeksi tÅ¡ekkiläiselle Pilsner-tyyppiselle oluelle. Oluessa on perinteistä Pilsiä runsaammin käymiskelvottomia sokereita, jotka lisäävät täyteläisyyttä. Humalointi on yksinkertainen, mutta selkeä. Kukko Helles -oluen valmistuksessa on käytetty kotimaisia vaaleita maltaita ja saksalaisia humalia (Magnum ja Perle).
Laitilan Kukko Helles
Viljavan vaalea, kirkas ja varsin kaunis lager. Tuoksu on raikas, vaalea ja mutkaton: viljavaa, vaaleaa maltaisuutta, melko voimakkaan ruohoista humalaa sekä hentoa hunajaisuutta.

Maku jatkaa samoilla linjoilla. Oikein onnistunut kokonaisuus. Viljavaa, vaaleaa mallasta, lopussa hyvin esillä olevaa ja purevaa ruohikkoa. Tuoksun osittainen makeus on lähes kaikonnut vaikka hentoa hunajaa voi ehkä löytääkin. Onpas hieno lagerkokonaisuus hyvillä perusmauilla varustettuna.

Tuomio: Hieno ja puhdaslinjainen helles Laitilalta.

Pisteet: 33/50