Olutkellari: Lehe goes New England -style: Einstein w/Anderson’s & Keskööpäike

Ei lähe nämä Lehet…

NEIPA-buumi iski joulun hujakoilla Olutkellariinkin ja samean lajityylin edustustoon on tutustuttu mm. varsin laadukaslinjaisten brittien ja espanjoloiden muodossa. Tallinnastakin pari sellaista mukanani raahasin, joten jonkinlaista maabattlea on tässä tullut leikkimielisesti harrastettua. Etelänaapuria onkin näissä geimeissä viety kuin litran mittaa, makukokemusten eron ollessa aika häikäilemättömän suuri.
Ensimmäisenä jyrän alle jäivät minusta muutoin ihan hyvää työtä tekevän tarttolaispanimo Lehen tuotokset, jotka löysin Tallinnan sataman D-terminaalin lähtöpäästä, Tax Freen puolelta. Nappasin mukaan kaksi trendikkäällä NEIPA-kirjainyhdistelmällä ryyditettyä olutta sen enempiä pulloja tutkiskelematta ja näin jälkikäteen oluiden päiväysmerkinnät jäivät hieman mietityttämään.
Ensimmäinen olut oli kiertolaismuotoisesti toimivan Anderson’sin kanssa juonittu yhteistyöpanos. Einstein-kollabon parasta ennen –päiväys ulottuu aina loppuvuoteen 2018, joten joulukuussa auki nasauttamani tuote lieni hyvinkin tuoreessa kunnossa.
Hauskalta kuulostava Keskööpäike (suom. keskiyön aurinko) on sen sijaan Lehen ihan omaa tuotantoa. Sen päivämääräleima ulottui vain tulevalle toukokuulle, joten jos panimon leimaustapa yhtään synkassa on, oli tämä olut maistohetkellä jo puolivuotiasta, mikä oluen nimen huomioiden voi olla ihan tottakin. Silti se vaikutti verrokkiaan tasapainoisemmalta ja ihan aromaattiseltakin, vaikka laiskaksi lopulta lässähtikin. Keskööpäike on humaloitu Equanotilla ja sen tehoa on terästetty etiketissäkin auringon symbolina toimivalla veriappelsiinilla eli veripunase veriapelsini viljalihalla.
Oli miten oli, nämä Tax Free –ostokset olisi voinut jättää tekemättä.

— Anderson’s x Lehe Einstein

New England IPA / 6,6% / Lehe Pruulikoda, Tartto, Viro & Anderson’s, Tartto, Viro

Samea, kuraisen harmaa ja varsin ruma ilmestys, kuten nämä NEIPAt yleensäkin tapaavat olla. Tuoksussa hyvin greippistä, havunsekaista tunnelmaa sekä yleistä tropiikin tuulahdusta. Hieman raskaan oloinen kuitenkin.

Maultaan sanalla aaltopituudella. Peräkärry on puhtaan greippisestä lopetuksesta huolimatta kepoinen, vaikka jälkimaussa pientä potkua vaikuttaa olevankin. Maun alkuosa on hyvin vaimea, sitten mukaan tulee greippiä, hetken päästä havuja ja pian taustalla soi soljuva, silti yllättävän yksipuolinen tropiikin hedelmäsinfonia. Tunnelma äityy paikoin hämmentävän pesuainemaiseksi. Kaksijakoinen, sinällään ihan maistuva NEIPA, joka ei kuitenkaan pääse läheskään sille tasolle, mitä olisi toivonut. Vaihtelua ja horjuvuutta on liikaa, että tästä voisi oikeasti nauttia.— Kehno olut.

Tuomio: Turhan horjahteleva NEIPA. Nääh…

Pisteet: 27/50

Lehe Keskööpäike

New England IPA / 5,8% / Lehe Pruulikoda, Tartto, Viro
Kevyen rusehtava, oranssinen ja samea ilmestys. Vaahtoaa sopivasti, ei runsain mitoin. Tuoksu on tasaisen greippinen ja appelsiinimäinen, hieman trooppinen, mutta melko sävytön näiden tunnusmerkkien ulkopuolella.
Maku iskee kovemmin. Se on Einsteiniä tasapainoisempi, hyvin greippinen ja kevyemmin appelsiinimäinen. Aromaattisuus ei ole samalla tasolla kuin muissa viimeaikaisissa NEIPOissa, mutta veikkaan pullolla olevan ikääkin jonkin verran. Paha sanoa, sillä greippipuoli vaikuttaa olevan hyvässä iskussa. Mäntyä löytyy myös, samoin pihkaisuutta ja vahvasta poljennosta huolimatta aika väsyneeksi tämä lopulta osoittautuu. Ei niin vaihteleva ja hervoton kuin Einstein (se olut siis), mutta ei silti mairitteleva tapaus kuitenkaan.
Tuomio: Pettymykseksi kääntyvä, latteahko tapaus joka ei kovassa kilpailussa pärjää edes vähää alusta. Voipi olla, ettei ihan tuoreessa terässä, mutta päivämäärämerkinnät ovat maistohetkellä arvoitus.
Pisteet: 29/50