Olutkellari: Nøgne Ö Dark Horizon 5th Edition

— Nøgne Ö Dark Horizon 5th Edition

Nøgnen kulttimaineeseen noussut Horizon-sarja sai hienoisen odottelun jälkeen lisälaveutta Dark-osaston puolelle, kun uusin eli ”viides” Dark Horizon nousi olutharrastajien märkien olutunien yötaivaalle. Edellisen kerranhan tummia horisontteja on keitelty vuoden 2012 syksyllä, jolloin alkunsa saivat pari vuotta sitten Alkossakin piipahtanut 4th edition sekä siitä viskitynnyreihin kypsymään jätetty, myöhemmin julkaistu Dark Horizon 4.5 eli ns. erikoiserän erikoisempi erä.

Vitoseditiossa palataan Dark Horizoineiden juurille eli pakkauskoko kasvaa takaisin puolilitraiseen monsteriin. ”Monsteri” siksi, että onhan tuo melko ronski annoskoko 16-prosenttiselle oluelle. Melko hartaan istunnon on nimittäin saanut tehdä aiemmin julkaistujen 0,25-litraisiin pulloihin pakattujen juhlajuomien äärellä.

Dark Horizon 5th edition on valmistettu alkuvuodesta 2015 ja sen ensimmäiset pullot laskettiin myyntiin tämän vuoden ensimmäisellä viikolla. Pitkän kypsytyksen marinoima olut nousee tosiaan vahvuutensa puolesta kunnioitettavaan 16-prosenttiin ja IBUjakin lupaillaan täyden satasen verran. Resepti sisältää hyvän lautauksen kahvipapuja ja sen viimeistelyyn on haettu pontta sokeria käyttämällä.

— Nøgne Ö Dark Horizon 5th Edition
Olutta tuli ihmeteltyä muutamien verkkokauppojen hyllyillä jo tammikuussa, mutta neljänkympin pyynti nättiin pakkaukseen piilotetusta megaoluesta kuulosti hitusen kovalta. Sarjan aiemmat versiothan ovat Alkossakin olleet siellä kympin tietämissä ja vaikka pullokoko onkin niissä pienempi ollut, nousee litrahinta tällä kertaa melko ruhtinaalliseksi. ”Jännittävän” odotuksen päätteeksi pieni erä tätäkin herkkua etsiytyi myös Alkon valikoimiin ja ilahduttavasti hinta oli painettu kolmeen kymppiin. Paljonhan sekin oluesta on, mutta yksi pullo tuli kuitenkin verkkopalvelusta kotiutettua. Huhut tosin kertovat, että jokunen olutravintola olisi hinnoitellut sen vielä hippasen alhaisemmaksikin… Kannattaa käydä kyselemässä.

Lienee sanomattakin selvää, ettei olut yksinkertaisesti voi saavuttaa sille asetetun hinnan ylimaallisuutta, mutta hölmö harrastajahan hassaa roposensa (liian usein) ilosta kiljuen erinäisiin kuriositeettioluisiin. Tunnustan, vaikka oluen maistelu maun ja mielenkiinnon vuoksi eräiden alkoholiasioista päättävien tahojen mielestä hurskastelua onkin. Dark Horizonien kohdalla tosin lienee ihan osuvaa puhua voimajuomasta, vaikka vähän eri näkökulmasta kuin Alkon hallintoneuvoston puheenjohtaja asian aiemmin tänä vuonna näki.— 

Oluesta on kuitenkin pidetty ja kyllähän se perhanan hyvä jälleen kerran on. Etenkin brittihörhöjen arvosteluvideoita on ollut hauska fiilistellä ylisanojen äityessä innostuksen siivittäminä jo herkän kuulijan korvia puistattaviin karkeuksiin. Tunteita uusin Horizoni tuntuu siis herättävän.
‘We put a lot of effort, care and love into brewing— Dark Horizon. It is in many ways our signature brew, even— if every new version is different from its predecessor.— Uncompromising and unique in every way.’

— Nøgne Ö Dark Horizon 5th Edition
Musta, hidasliikkeinen ja ruskean vaahdon koristelema olut. Tuoksu on voimakas, hyvin espressomainen, samettinen, tummaa suklaata, salmiakkijauhetta, paahtunutta siirappia ja monimuotoista syvyyttä henkivä. Pehmyt, vahvuutensa muhkeuteen kätkevä, erittäin täyteläisen oloinen, mokkanahkainen ja reunoilta jopa nokinen.
Maultaan tuoksun linjoilla, ehkei niin muhkean samettinen kuin olisi voinut olettaa. Jyhkeä, runsas ja etenkin intensiivinen tulevat ensimmäisinä sanoina mieleen. Tiukkaa espressoa, tummaa suklaata ja tällä kertaa juoksevaa salmiakkisiirappia, joka leikkaa muutoin mokkaisen pehmyttä makua yhtyen lopulta melko runsaaseen katkeruuden nousuun. Lopetuksessa liköörimäistä poltetta, kahvia ja siirappia salmiakin säestyksellä. Greippistä rutistusta löytyy jälkipuolelta hyvin annosteltuna.
Onpa monimuotoinen kokonaisuus, vaikka lopussa runko ei enää aivan alun tavoin kannakaan ja ohentava salmiakki sekä pieni polte saavat turhaksi otetta. Pitkän istunnon aikana asia kuitenkin korjaantuu ja kyllähän tässä melkoisesta nektarista puhutaan. Hintaansa se ei toki takaisin hauku, ei tässä mitään niin mahtavaa saati erikoista ole tarjolla. ”Vain” pirun hyvä ja kompleksinen kahvi-Imperial Stout. Pullokoko tuottaisi yksin nautittuna huomattavia haasteita. Sen verran tuhtia ja tahmaavaakin öljyä vitoseditio(kin) on…

Tuomio: Monipuolinen, runsasmakuinen ja jyhkeä kahvi-IS, joka ei hintansa väärti ole. Pirun hyvä olut kuitenkin…

Pisteet: 42/50