mainos

Olutkellari: Nøgne Ö Sunturnblend

Nøgne Ö Sunturnblend
  • Tyyli: Dark Strong Ale / Barley Wine
  • Alk.%: 11,0
  • Panimo: Nøgne Ö (Hansa Borg), Grimstad, Norja

Vuonojen maassa on luonnon puolesta ollut aina hedelmällinen maaperä mitä luonnonuskomuksiin ja pakanarientoihin tulee. Pohjolan kansoja yhdistävät paitsi omien mytologioiden keskinäiset yhtymäkohdat, mutta myös auringonkierron luomat ääriolot vuoden kiertokulussa: keskitalvi riudutaan säkissä, kesällä kirotaan valosaasteen määrää. Onneksi on olutta.

Norjalainen Nøgne on yksi auringonliikkeistä innoitusta saanut pohjolan panimo, jonka talvipäivän seisauksen aikaan valmistettu Sunturnbrew tuli todettu hemmetin hienoksi ja maistuvaksi mallasjuomaksi pari vuotta sitten. Viime kesänä panimo julkaisi Sunturnbrewn tarinaan liittyvän Sunturnblendin, joka on yhdistelmä 16kk tammitynnyreissä kypsynyttä Sunturnbrewtä sekä vuodesta 2012 saakka varjeltua, tammitynnyröityä strong ale –erää.

Nøgne Ö Sunturnblend
Koska julkaisu oli ajoitettu kesäaikaan, ajattelin oluen korkkaamisen sopivan hyvin juhannuksen odotukseen. Juhannustahan edeltää talvipäivän seisauksen vastapari, kesäpäivän seisaus (21.6), jonka myötä valon aika alkaa taas lyhenemään kohti talven pesäpäiviä kuljettaessa. Itse olut tuli testattua jo muutama päivä ennen H-hetkeä, mutta valon määrään ei tuo parin päivän varaslähtö tuntunut vaikuttavan – aika kirkasta oli vielä ennen puoltayötäkin.
Oluen pohjana on siis savuinen Barley Wine ja tumma Strong Ale, ja vaikka Sunturnblend savuolueksi on verkkosivuistoilla tyypitetty, menee se ennemmin jonnekin vahvojen alejen kastiin. Savua kun ei mausta löydy kuin taustalta ja hieman aisteja terästämällä. Hieno juoma siitä huolimatta.
For the summer 2016 release Sunturnbrew we have decided to do something special. We brewed our traditional Sunturnbrew and aged in oak barrels for 16 months.
We then took this beer and blended it with a very special vintage batch of dark strong ale aged in oak barrels from July 2012. This is a one of kind blend that was so unique we had to give it a new name, SunturnBlend! Skål!
Nøgne Ö Sunturnblend
Tummanpuhuva, lopulta niukan vaahdon saava, hieman hitaita piirteitä omaava olut. Tuoksussa on paahtunutta siirappisuutta, tuhdin limppuista mallasta, lakritsia, salmiakkia ja suklaata. Mukana on myös selkeää kirjastohuonemaista arvopuuta, vaniljaista pehmeyttä ja moniulotteista syvyyttä tuhdissa ja lämmittävässä paketissa.
Maultaan tuoksua suoraviivaisempi, terävämpi ja voimakkaampi. Samoja teesejä löytyy paljon. Alku on hivenen alkoholinen, kuivaluumuinen ja paahtuneen siirappinen. Maku saa nopeasti ympärilleen limppuisen ja tumman mallasrungon, johon piirtyy myös suklaisia, pehmeän vaniljaisia ja paahteisia sävyjä. Pieni lämmöntunne on jatkuvasti läsnä, eikä syvyys maun voimakkuudesta huolimatta yllä uhan toivotulle tasolle. Huulet toki tahmaantuvat, mutta tuntuma saisi olla sopivampi.
Maun edetessä limpun kuorelle sivellyn siirapin paahtunut aromi voimistuu, mutta saa rinnalleen myös lakritsin ja kevyen salmiakin lisäksi lopulta varsin purevaa katkeruutta, joka jatkuu pitkälle jälkimakuun imelyyttä leikkaavana elementtinä. Lämpö tuo kokonaisuuteen hieman syvyyttä ja tasapainottaa runsasmakuista pakettia. Melko iso olut tästä lopulta kuoriutuu vaikka jyhkeämpi tuo tuntuma saisi ollakin. Tynnyri on läsnä läpi maun hyvin kokonaisuuteen sulautuneena.

Lasin loppuvaiheilla havahduin, ettei Sunturnbrewin savuisuus tunnu oluessa tynnyrivuoden ja strong ale –lisän jäljiltä juuri lainkaan. Tosin kun aihetta tosissaan alkoi ajattelemaan ja keskittyi tuprutuksen paikantamiseen, löytyi taustalta lopulta melko omaleimainen, silti pehmyt ja lähinnä tunnelmaa luova sammuneen nuotion leijaileva savuharso. Ei mitään niin voimakasta, että savuoluesta voisi puhua, mutta kyllä sitä siellä joka tapauksessa on, vaikka ohi meinasi mennäkin…
Tuomio: Monipuolinen ja hitaasti lähestyttävä, voimakasmakuinen arvojuoma.

Pisteet: 40/50