Olutkellari: Northern Monk / Siren Patrons Projects 9.02 Nora Hulk West Yorkshire DIPA

Northern Monk / Siren Patrons Projects 9.02 Nora Hulk West Yorkshire DIPA

Northern Monkin Patrons-olutsarja noudattelee pitkälti kanadalaispanimo Collective Artsin tallaamaa polkua oluen ja eri kulttuurialojen yhteensovittamisesta. Leedsiläiset tosin tuovat mukaan myös urheilupuolta ja muita panimoitakin, mutta perusajatus yli kulttuurirajojen yltävästä yhteistyöstä elää vahvana pohjalla.
Pohjoisen munkerot luottavat yhteistyössä ”pohjoisen” osaamiseen eli (ilmeisesti) North of Englandin alueen, ”the Northin” sisältä tulevaan inspiraatioon. Liikutaan siis Koillis- ja Luoteis-Englannin sekä Yorkshiren suunnalla, missä itse panimokin vaikuttaa.

Tähän keitokseen on kutsuttu kaveriksi craftpaja Sirenin väkeä ja taiteellista suuntaviivoja vetelemään kuvittaja-graafikko Ben Mather. Ilmeisesti kollabopanimoiden geografisen sijainnin suhteen ei olla niinkään tarkkoja, kerta kumppaniksi on kelvannut eteläisemmän Sirenin lisäksi mm. ulkomaailman vaikuttajat Against the Grain, Alefarm, Other Half ja Bissell Brothers. Ei sillä, että asialla sen suurempaa merkitystä on, mutta tiettyhän tuo the North -teeman olisi voinut ihan loppuun astikin viedä. Sikäli kun sen idean olen edes oikein ymmärtänyt…
Northern Monk Patrons is an initiative set up to foster collaboration, creativity and community between artists, athletes and creatives across the North.
Pohjoosen munkit…
Etiketin takaa löytyy tarinaa…
”Nora Hulk” on Patronsin Northern Comic Book Heroes –kollabosaagan toinen tuotos ja se edustaa perusvarmaa West Coast IPA –suuntaa. Paikallistuntoa nostattamaan annettu lisäviite West Yorkshire DIPA on mielestäni ihan hauska veto, joskin sen voisi tuoteperheen idean sijasta luulla tarkoittavan itse oluen tyylisuuntaa. Mutta, entä sitten?

Olut on humaloitu Simcoen, Ekuanotin, Amarillon ja Columbuksen voimin. Idea jenkkityyliin etenemisestä tuli Sirenin pääpanijana parisen vuotta toimineen Kyle Larsenin taustoista, jotka löytyvät USAn lounaisosasta, jossa mies on aiemmin toiminut mm. Double Mountain Breweryn leivissä Portlandin lähettyvillä. Lopputulema on melko kuivaksi rutistava ja suoraviivainen, koruton kokonaisuus, joka lienee enempikin vanhan liiton peräkärrymiesten mieleen.

Northern Monk / Siren Patrons Projects 9.02 Nora Hulk West Yorkshire DIPA
Melko vaaleanlainen olut kauniilla vaahdolla. Tuoksu on varsin sitruksinen, kukkainen ja selkeälinjainen. Aika terävää menoa ilman turhaa koristelua.
Maku on napakka. Sitrussävyt purevat kovaa ja saavat lopussa tukea rujolta greippisyydeltä sekä vehreältä kukkaisuudelta. Tunnelma on varsin koruton ja rapeaan loppuun selkeästi suuntaava. Mukana on kuitenkin kevyttä, vaaleaa tropiikkia vesimelonin, aprikoosin, ananaksen ja kiivin tunnelmin, mutta melko kevyeksi niiden osuus kuitenkin jää. Peräkärry on siis kytketty ja nykytrendiin istutettu aromipuoli vastaavasti kevennetty melko minimiin. Kokonaisuus toimii melko kivasti vaikka omaan suuhun turhankin kärkeväksi lopulta kääntyy.
Tuntuma on melko runsas, muttei tukeva vaan rungon vaaleus tulee hyvin läpi. Hiilihapot ovat melko maltilliset mikä osaltaan tuo lisäpintaa katkeron alle. Kiva, hyvä, muttei paras. [provo] Emmä toista ostaisi, NEIPAa ens kerralla sit iha. [/provo]
Tuomio: Napakka ja pureva IPA. Aika suoraviivainen veto, jolle pieni aromilisäys ei pahaa tekisi. Täysperävaunukortti siis vaaditaan.
Pisteet: 34/50