Olutkellari: Olvi American Brown Ale

Olvi American Brown Ale
  • Tyyli: Brown Ale
  • Alk.%: 4,7
  • Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi

Born in the I.I.S.A.L.M.I.
Tarina ei kerro, miksi olvikaupungin nimi on tölkkiin tuolla tapaa pisteytetty, mutta väliäkö tällä. Olvin seikkailut pintahiivaoluiden maailmassa sen kuin jatkuvat ja syksyn korvilla kauppavahvuuteen saatiin jälleen uutta maisteltavaa. Valittu Brown Ale ei oluttyylinä suuria hurraahuutoja aiheuttanut, mutta onneksi mukaan on liitetty lupaus Atlantintakaisesta autuudesta – jenkkihumalaa on siis mukana.
Ennakkoon Williametten, Mt. Hoodin ja Columbuksen yhteenliittymä antoi kuitenkin odottaa enemmän kansan pariin vetäytyvää, tasapaksun aletyylin harmaata tenhoa tarjoavaa oluteläm..kokemusta, mutta maistotuokio osoitti uhkakuvat vääriksi. Kohtalaisen runsas ja raikkaan vetävä humalointi tarjoaa mukavaa makusteltavaa heti kättelyssä ja vie pois suurinta pohjaa kauppavahvuuden ohuuksien nurinoilta – kokonaisuus toimii hienosti nimenomaan tuon humalatrion raikkaan tuulahduksen ansiosta paahteisen maltaan seistessä riittävänä tukena taka-alalla, silti hyvin näkyvissä. Ominaisuuksiltaan kevyen blackipahenkinen Brown Ale voisi olla melko hyvä luonnehdinta.

Olvi American Brown Ale
Ruskeanlainen, runsasvaahtoinen olut. Tuoksussa on tummahkoa, paahtuneen sävyistä maltaisuutta sekä hyvä lataus sitruksista ja havuista Amerikan henkeä. Humalavetoisesti mennään eteenpäin maltaan taittuessa hieman taaemmaksi.
Sama tempo jatkuu maun puolella. Paahteinen, hieman suklaakahvinen mallas käväisee alussa kielen päällä, mutta katoaa ylitse rynnistävän greippisen havuisen humaloinnin taakse. Suoraviivainen humalointi puree varsin mukavasti, tarjoaa kohtalaisen annoksen aromikkuutta ja antaa oluelle kivan raikasta särmää. Paahtuneen limppuinen, kevyen suklainen mallas pääsee pinnan tuntumaan ennen jälkipotkun rutistusta ja on parhaiten esillä suht pitkään pysyttelevässä jälkimaussa. Onpas mukava paketti rehtiä humalan purentaa ja rusehtavan paahteisen maltaan yhteispeliä. Raikaskin on ja aika helposti nautittava. Kauppavahvuus toki tuo oman latteutensa tunnelmaan, mutta kivasti tämä joka tapauksessa toimii.
Tuomio: Jenkkihumaloitu Brown Ale Iisalmesta taiteen pelisääntöjen mukaan. Toimii hyvin.
Pisteet: 34/50