Olutkellari: Oskar Blues G’Knight

Oskar Blues G’Knight

”If you knew the man behind this liquid tribute, this beer needs no explanation. If you didn’t we’re sorry.”
Lienee taas aika myöntää oma olutkulttuurillinen jonneuteni, sillä lasiin kaatunut imperial red IPA oli allekirjoittaneen ensikosketus jo vuosia sitten edesmenneen panimovirtuoosi Gordon Knightin tarinaan. Mahtipontisen nimen nimen takaa löytyy mies, joka oli omalta osaltaan amerikkalaisen pienpanimotoiminnan vahva vaikuttaja 90-luvulla. Ainakin High Country Breweryn, Estes Park Breweryn, Twisted Pine Brewingin ja Wolf Tongue Breweryn tarinoihin kytkeytyvä, arvostettu panimomestari haali tililleen kolmekin American Beer Festivalin kultamitalia millenniumia edeltäneellä vuosikymmenellä ja oli arvostettu toimija etenkin päävaikutusalueellaan Coloradossa.
Gordon Knight oli panimoalan toimijan lisäksi myös Vietnamissa palvellut ammattilentäjä, joka lopulta menehtyi rakastamansa lajin parissa – helikopterin ohjaksissa nimittäin. Kesällä 2002 Coloradon Lyonsissa riehuneet Big Elk Meadowsin tulipalot velvoittivat Gordonin taas kopterin ohjaksiin ja jo tutuiksi tulleisiin sammutustehtäviin. Tuo komennus jäi miehen viimeiseksi kohtalokkaan maahansyöksyn viedessä ansioituneen oluen ammattilaisen mukanaan.
Tulipalo uhkasi Oscar Bluesin alkuperäisen panimon kotikaupunkia, pientä Lyonsia. Knight oli myös tuttu mies bluussien perustajalle Dale Katechisille, joten pieni tribuutti oluen muodossa ei liene järin suuri yllätys. Tai ainakin se on varsin huomaavainen ele.
G’Night Imperial Red Ale etsiytyi myös kotomaamme Alkon valikoimiin ja vaikkei red IPAt omaan makuun yleensä kovin hyvin ole istuneetkaan, tuli ostopäätös kuitenkin tehtyä. Oscar Blues on toimijana nimittäin itselleni varsin mieluisa tuttavuus, jonka tuotantoa on tullut käytyä läpi vasta muutaman esimerkin verran. Näistä tosin Ten Fidyä onkin tullut kumottua useampikin tölkillinen kuluneen vuoden aikana…
Our ’Velvet M-80’ is a hefty, dry hopped double-red ipa with a nose full of aroma, a sticky mouthfeel, a malty middle and unctuous hop flavors. G’Knight sports a surprisingly sensuous finish for a beer of its size (8.7% ABV, 60 IBUs). It’s brewed in tribute to a fellow Colorado craft beer pioneer and Vietnam vet who died fighting a 2002 wild fire outside of our Lyons hometown.
G’Knight and good luck

Oskar Blues G’Knight
Kuparinen, hyvinkin kauniin ja kestävän vaahdon nostava olut. Onpa upea näky sateen jälkeen hiljentyvässä kesäillassa. Muhkea tuoksu henkii mallasleipäistä runsautta, appelsiinin tahdittamaa hedelmäisyyttä sekä tuoreen havuista kirjavuutta. Hedelmäpuolelta voi löytää ainakin luumua ja aprikoosia, mutta jollain tapaa tuo appelsiinin ja maltaan yhteispeli tuo mieleen myös konvehtirasian suklaisuutta tai Jaffa-keksit. Kiva, mutta kieltämättä hieman raskas.
Maku on hyvä, muttei täysin iskevä. Punertava maltaisuus on kevyen limppuista, muutoinkin melko runsaasti esillä olevaa. Pähkinää, appelsiiniä, kevyempää sitrusta sekä luumun ja aprikoosin esittelemää hedelmää. Kaakaotakin löytyy, samoin lopussa iskevän havun, greipin ja yrtin seassa lymyilevää hentoa kukkaisuutta. Takaa löytyy jännää makeutta ja edelleen vähän tunkea kokonaisuus on. Kuuluu osin lajin luonteeseen, mutta minulle se ei satasella toimi.
Tuomio: Mallasta ja hedelmää sopuisassa, joskin melko raskaassa paketissa.
Pisteet: 34/50