Olutkellari: Pyhämaan synti: Pühaste Patt

Tässä on pullollinen syntiä
  • Tyyli: Porter
  • Alk.%: 6,6
  • Panimo: Pühaste, Tartto, Viro
Päivän tarinoinnin ilopillerinä toimii jenkkihumaloitu virolaisportteri. Kiertolaisena toimintansa aloittanut Pühaste keitteli alkuun mm. Põhjalan luolassa, kunnes avasi oman puuhastelupaikkansa Tarttoon vuoden 2016 syksyllä. Oluitahan on näkynyt jonkin verran meikäläistenkin ruokakaupoissa ja ravintoloissa, mutta jostain syystä ensikosketus jäi tämän viinarallituonnin kontolle.
Synkeän puhutteleva etiketti oli osasyy oluesta kiinnostumiseen, mutta myös Ratebeerin potentiaaliset yleis- ja tyylipersentiilit (94/100 ja 96/100) olivat nostaneet sen jo aiemmin kiinnostavien virolaisten listalle. Oluen nimi on suomeksi raflaavasti käännettynä Pyhämaan Synti ja se on humaloitu Centennialilla ja Willamettellä. Rungostakin löytyy kahdeksaa eri mallaslaatua. Näppärä esitys samettisen paahteisuuden ja jenkkihumalan purevuuden välimaastosta.

Pühaste Patt
Musta, beigen vaahdon nostava olut. Tuoksussa leikittelevät samettinen, suklaan täydentämä paahteisuus sekä sitrussärmäinen humalointi. Mukana on kevyttä nokisuutta ja kahvistakin kulmaa.

Maku alkaa varsin samettisissa, pehmeissä tunnelmissa. Paahtunutta, osin kahvista maltaisuutta, suklaata ja hentoa nokisuutta. Ylikypsä hedelmäkin huokuu taustalta ja lopussa palan puraisee sitrusgreippinen, yrttisävyinen humalan sivallus. Tuntuma voisi olla paksumpi, sillä nyt tuki tuntuu lopussa hieman lipsuvan alta pois. Patt on kuitenkin varsin rauhallinen ja pohtiva Portteri, jollaista siemailee hyvinkin mieluusti. Paahdetta, samettista tuntumaa, suklaata ja rentohenkistä jenkkihumalaa perusvarmassa paketissa.

Pisteet: 37/50