Olutkellari: Raumalt: Linden American Pale Ale & Just Ale …and a littlebit orange


Raumalaiskaksikko

Raumalaisella Linden Breweryllä on yhteistä historiaa Jyvässeudun kanssa, joten odottaa sopikin, että tuoreen panimon tuotteita alkaisi jossain vaiheessa näkymään täälläkin päin. Tämä hetki koitti pääsiäisen korvilla ja oluita näkyy levittäytyneen ainakin useampaan K-merkkiseen kauppaan. Nappasin näistä maistoon kaksi: Magnumilla ja Mosaicilla humaloidun American Pale Alen sekä jännältä kuulostavan Just Ale …and a littlebit orangen. Red Ale jäi vielä hyllyyn, koska en lajista niinkään välitä – oli se sitten jenkkidoupattu tahi ei.
Näistä ensimmäinen eli Magnumilla katkeroitu, Mosaicilla aromoitu APA osoittautui sekä lajissaan että kauppavalikoimissa muutenkin tarjonnan paremman pään edustajaksi ja kolmosella alkanut hintakin tukenee ostopäätöksiä jatkossakin. ”Perusaleksi” tituleerattu, luomuappelsiinin kuorella maustettu Just Ale sen sijaan jätti hieman epäselväksi, minkä maan perusalea mahdollisesti oltiin haettu, mutta oluenahan tuo oli ihan vinkeä, joskin maultaan APAan nähden kovin kevyt. Hyvää siemailtavaa rentoihin tilanteisiin, mutta sellaisia taitaa kaupassa olla ennestäänkin jo aika paljon. Onhan noita APOjakin, mutta harvemmin näin hyviä.
Linden American Pale Ale
Tästä maitokauppa vahvuinen, mutta kaikkea muuta kuin vetinen APA. Runko on vaalea ja kevyt mutta silti riittävä. EBU:ja on riittävästi, ehkä jopa hieman enemmän kuin tässä vahvuudessa on totuttu. Katkerot varmalla työjuhdalla eli Magnumilla ja aromit sinkkuna Mosaicilla. Tämä maistuu niin ruuan kanssa, kuin sellaisenaankin.
Sameahko, vaaleankeltainen ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on hyvin sitruksinen, marjapensaanlehtinen ja havuinen. Kutkuttavan aromaattinen, runsasluontoinen ja miellyttävä.
Maussa on samaa aromaattista tuoreutta, mutta myös napakkaa katkeron puraisuakin. Sitrus kääntyy lopussa jopa greippisyydeksi, mustaherukkapensaan lehden, mustikanvarvun ja pisteliään tuoreen havuisuuden tanssahdellessa raikkaan aromikirjon valtatiellä. Runkoa voisi toki hitunen lisää olla, mutta avokätinen humalointi kantaa oluen varsin pitkälle jo tällaisenään. Hyvähyvä.
Tuomio: Napakka ja aromaattinen olut kauppahyllyn paremmasta päästä.

Pisteet: 35/50

Linden Just Ale …and a littlebit orange
Just ALE on niinkuin nimensä lupaa simppeli perus ALE. Katkerot on hyvin maltilliset ja luomuappelsiinin kuori tuo mukavan hedelmäisyyden itse juomaan. Tämä on loistava valinta perus lagerin sijaan. Kuinka hyvältä ihan perus ALE voikaan maistua.
Keltainen, hieman tummaan kääntyvä ja samea olut kevyellä vaahdolla. Tuoksussa kohtalaista hedelmää, appelsiinin kuorta, karamelliä ja viljavampaa mallasta. Melko mieto.
Maultaan toimiva, kevyehkö, monipuolisesti, joskin miedohkosti hedelmäisyyttä ilmentävä. Hedelmää on tarjolla kuivattuna, imeltyneempänä versiona, mutta myös tuoreemman, jopa hienoisen banaanisen esterisyyden sekä appelsiinimaisen kellertävän tunnelman muodossa. Yksittäistä hedelmää on lopulta hyvin hankala joukosta kaivaa, mutta nämä sieltä ensimmäisenä mieleen tulivat. Sen verran tasapaksua tuo tarjonta keskenään on. Lopussa kevyttä mausteisuutta.
Hiilihapot ovat hyvinkin maltilliset ja sekalaisuudesta huolimatta oluen yleiskuva on aika hauska. Tyylin tunnistaminen toki tuottaa tuskaa, kun mukana on makuja bittereistä hefeihin ja belgi aleihin. Olut onkin rehellisesti vain hyvä sessiojuoma, jota voisi pullon jos toisenkin rennommissa tilanteissa lasiinsa kaadella. Ei tällä yleisesti kuuhun vielä mennä, mutta se ilmeisesti ollut tarkoituskaan.
Tuomio: Sessioitava ”perusale” eri tyylien tunnusmerkein varusteltuna.
Pisteet: 31/50