Olutkellari: RPS Scissors Indie Pale Ale 4,7%

RPS Scissors Indie Pale Ale
  • Tyyli: Session IPA
  • Alk.%: 4,7
  • Panimo: RPS Brewing, Kuopio, Suomi

Savolaiset näkyvät laittaneen ison vaihteen silmään, sillä heidän pohjoinen piäkaupunkinsa Kuopio isännöi tällä hetkellä jo kolmea pienpanimoa, sekä vast’kään ensimmäisen oluensa julkaissutta Blonde Viking –kiertolaista. Fyysisten pienpanimoiden tuorein tulokas on keväällä toimintansa käynnistänyt RPS Brewing, jonka oluita löytyy jo Jyväskylästäkin – hain arvioitavan pullon Lutakon K-Supermarketista hitusen reiluun kolmen euron kappalehintaan.
Panimon kirjainyhdistelmä tulee sanoista Rock, Paper, Scissors eli vanhasta kunnon kivi-sakset-paperi –kisailusta, jossa kivi tylsyttää sakset, sakset leikkaavat paperin ja kivi toimii paperinpainona… Tai jotain… Muistaakseni nimen etymologia liittyy perustajatason insidejuttuun hamasta menneisyydestä, jossa menetelmää käytettiin hyvien ja ”hyvien” ideoiden toteutussuunnittelun apuna. Ne oikeasti hyvät ideat näkyvät kantaneen aina näihin päiviin saakka ja tuloksena on alusta lähtien ammattimaisesti pyöritetty pienpanimo, jolla vaikuttaa olevan jalka jos toinenkin eri markkinavirtojen ovien välissä. Hyvä niin. Taustavoimaa ei voi suomalaisella pienpanimolla koskaan olla liikaa. Kirjoittelin joulukuussa maakuntakeskittymäjorinoiden ohessa seuraavaa:
Uuden panimon taustalta löytyy runsaasti ravintola-alan kokemusta viimeksi Tahkolla hotelli-ravintola Ukkoa luotsanneen Samuli Huuhtasen sekä kuopiolaisten olutmekkana tunnettua ravintola Maljaa pyörittävien Janne Seppälän ja Petteri Pirhosen muodossa. Juoman valmistuksen tietotaitoa joukkoon tuo Skotlannin Heriott Watt –yliopistossa panimo- ja tislaamomestari –opinnot suorittanut, Lignell & Piispasenpalkkalistoilta loikkaava moniosaaja Aki Railanmaa. Panimolaitteet ja pullotuslinjasto on jo tilattu Italiasta ja tuotannon on määrä käynnistyä huhtikuussa. Ensimmäiset juomat tähdätään markkinoille aprillipäivän aikoihin.
Panimon toimitilat sijaitsevat Siikaniemessä, Lignell & Piispasen naapurista, josta löytyy yrittäjien mukaan hyvin myös laajennusvaraa jatkoa ajatellen. Ensi vuonna (eli 2017) tavoitellaan 160— 000 litran tuotantomäärää, joka on vuoteen 2020 tarkoitus nostaa 500— 000 litraan. Aluksi pääpaino suunnataan kansalliseen ravintolamyyntiin vähittäiskaupan seuratessa perässä. Vientimarkkinoita on tarkoitus kartoittaa myöhemmin yhteistyössä alan kokemusta omaavan naapurin kanssa. Toimintaa on suunniteltu alun alkaen kansainvälisten markkinoiden mahdollisuus huomioiden. Parissa vuodessa miljoonainvestoinniksi kasvava hanke on saanut avustusta ELY-keskukselta.
RPS Scissors Indie Pale Ale
Taitoa ja osaamista löytyy selkärangasta tosiaan ihan mukavasti, eikä Kuopiossa ole lähdetty nappikauppaa tekemään. Panimon yhteydessä toimii myös oma taproom, olutpuoti ja sen saunaosastokin on vuokrattavissa. Korviini kantautuneet sanat uuden tulijan tuotteista ovat olleet varsin positiivissävytteisiä. RPS:n tuotevalikoima nojautuu kolmen nimikko-oluen (Rock, Paper ja Scissors) vakiovalikoiman luomaan tukivarteen, joka täydentyy erinäisin kausioluin ja erikoiserin.
Lutakossa oli tarjolla koko kirjo eli vaalea Rock-lager, punertava Paper-ale sekä nyt käsittelyssä oleva Scissors IPA. Saksi IPAsta näkyy olevan liikkeelle myös vahvempi ravintolapainoskin ja useat verkon tietokannat tuntuvat sekoittavan ne keskenään. Esimerkiksi Ratebeer ei vielä tunne 4,7-prosenttista Scissorsia lainkaan, vaan sen arvostelut löytyvät 5,6-prosenttisen isoveljen alta. Eipä tuo nyt niin kamalaa ole, pisti vain silmään.
Scissors on etikettinsä mukaan verigreipillä tuunattu Indie Pale Ale eli katkeran hedelmäinen session IPA. Sen myötä onkin helppo yhtyä panimon kehujiin, sillä usein geneerisen tasapaksuksi painuva kauppa-IPA ei tyylilajina ole enää kovinkaan helppo paikka erottautua, mutta Kuopiossa homma on saatu toimimaan erittäin hyvin. Olisin voinut sokkona veikata olutta hieman vahvemmaksikin…
Our scissors. Scissors beats paper but remember – it loses to rock. Sharpen your life with our edgiest player. Our IPA is filled with hops and dreams of better days to come. Cut the edges to play the game. To taste game.
RPS Scissors Indie Pale Ale

Oranssinen, samea ja varsin kauniin, kestävän vaahdon nostava olut. Onpa hieno! Tuoksu on hyvin hyvin hedelmäinen… tai oikeastaan hyvin hyvin greippinen. Hedelmä sekin, mutta tarkennos lienee paikallaan. Greipin sävyt tarjoavat syvän vaikutelman ja tuoksu onkin miellyttävän runsas, tasapainoinen ja jämäkkä.
Maku. Se on runsas. Se on kohdillaan. Greippiä löytyy taas runsain mitoin ja happaman purevuuden, aromaattisen tuulahduksen lisäksi mukana on hedelmän hedelmäisempääkin puolta – näin hienosti muotoiltuna. En tiedä onko se yhtään sen avaavammin sanottu, jos totean oluen hedelmäisen sameuden myös maistuvan selvästi. Ryhtiä kuitenkin löytyy ja suutuntumakin on oivallinen. Helposti kauppavahvuisten lajiedustajien kärkipäätä on tämä savolainen.
Tuomio: Todella greippinen, runsasmakuinen ja toimiva humalanautinto tuoreelta kuopiolaispanimolta.
Pisteet: 37/50