Olutkellari: Ruosniemen Pohjoista Viljaa Lager

Ruosniemen Pohjoista Viljaa Lager

Viikate on heilunut kotimaan keikkalavoilla jo parin vuosikymmenen ajan ja janohan siinä touhussa tulee. Näinpä rockyhtye lyöttäytyi yhteen porilaisen Ruosniemen Panimon kanssa ja valmisti 21-vuotisen taipaleensa kunniaksi nimikkolagerin: Viikate Pohjoista Viljaa –oluen. Maataloushenkisestä nimestä ja etiketin kuvituksesta huolimatta kyseessä on tosiaan bändiolut. Erilaiset bändi-, urheiluseura- ja yritysoluet tuntuvatkin yleistyneen viime aikoina runsaasti ja ainakin äkkinäisen mututuntuman perusteella heitettynä juurikin nämä musiikkiväen tuotokset painottuvat vahvasti vaaleiden lagereiden suuntaan, siinä missä futiskatsomoissa on saatu nauttia vähän rapeammastakin menosta.
Ei lienekään yllätys, että etiketissä seisova Pohjoista Viljaa –teksti viitoittaa tietä taas kerran vaalean kansanjuoman eli keskioluen suuntaan. Suodattamaton porilainen on sovitettu tarkoituksella yleiseen makuun sopivaksi ja vahvuus mahdollistaa kauppamyynninkin. Siinä ei tietystikään ole mitään pahaa ja matkahan on usein päämäärää tärkeämpi sun muita latteuksia. Rock-lagereiden yleinen taso (tai ehkä ennemminkin se maku) ei vain ole päätä huimannut, vaikka paljastettakoon Viikate-oluen tekevän linjassa mukavan, perusjuotavan poikkeuksen. Olutta on ollut saatavilla jo keväästä lähtien ja omani sain aikanaan panimon näytepaketin mukana.
Oluen maussa on havaittavissa lempeässä lounaistuulessa huojuvien viljapeltojen ajattomuus sekä samaan aikaan taivaanrannassa häämöttävä kesäillan kaipaus. Ennen kaikkea se tappaa janon niin talossa kuin puutarhassakin.
Ruosniemen Pohjoista Viljaa Lager
Varsin vaalea, kevyen samea ja kauniin vaahdon kruunukseen saava olut. Keskirunsas tuoksu henkii vaaleaa, kevyen patonkista, pääosin viljavaa maltaisuutta sekä ruohovivahteista, kukkaista ja yrttistäkin humalan virettä. Tasapainoinen, aika kiva lager tuoksun perusteella.
Maultaan ihan kelpo lager. Runkoa löytyy varsin mukavasti ja se tarjoaa ruohonyrttiselle, kukkaisalle humalalle mukavan viljavan pohjan. Olut on paikoin jopa muhkeankin tuntuinen aamukasteen kostuttaman niityn sävyjä kantavan, mukavasti nipistävän humalan noustessa aaltoillen esiin. Ei mitään suuria krumeluureja, rehtiä,perustekemistä hyvässä paketissa, jossa sameus maistuu makujen sopivana syvyytenä.
Tuomio: Hyvää vaaleaa lageria rock-hengessä. Lajimainettaan parempi rocklager.
Pisteet: 31/50