Olutkellari: Sahtipaja Barrel Aged Mallasviini

Sahtipaja Barrel Aged Mallasviini
  • Tyyli: Barley Wine
  • Alk.%: 8,9
  • Panimo: Sahtipaja, Sätila, Ruotsi

Ensikosketus hämäläistaustaisen Timo Krjukoffin taidonnäytteisiin tuli otettua pari vuotta sitten Harry’sin hanikoiden ääressä. Tuolloin lasin täytti kevyt, mutta maistuva session IPA, mutta nyt tarjolla olisi vähän ryhdikkäämpää menoa. Panimoa ja sen taustoja tuli esiteltyä lyhyesti tuon Almost Samen yhteydessä, mutta kertaus lienee opintojen äiti.
Ypäjältä länsinaapuriin 80-luvun alussa hitsarin hommiin muuttanut Krjukoff on jättänyt nuo hommat jo taakseen, mutta jatkaa käsityöperinteiden ylläpitoa maltaisin voimin. Sivutoimena valmistuvat oluterät edustavat miehen itsensä mukaan sellaisia tyylejä, joita kukaan muu ei halua valmistaa. Nyttemmin Sahtipajankin harrastamat berliner weisset ja muut hapanoluet ovat tosin nousseet jonkinasteiseksi trendiksi, mutta kyllähän sätilalaispanimon tuotekirjoa silti melko omaperäisenä voi edelleen pitää.
Vaikka ensikosketus tulikin ”yleismaailmallisen” session IPAn kautta, on panimon pääpaino hunajasimojen, moninaisten tynnyrikypsytettyjen oluiden sekä erinäisin marjoin tai hedelmin maustettujen hapanoluiden suunnalla. Tarjontaan kuuluu myös siidereitä, joita on tuotu myös Suomeen mm. Pien-kaupan valikoimiin. Hämäläisten juurien velvoittama sahtiperinnekin jatkaa eloaan Ruotisissa, mutta panimon päätuotteisiin jalo perinnejuoma ei kuulu. Esimerkiksi Tallinn Craft Beer Weekendissä panimon tiskillä oli tarjolla raikasta berliner weissea, tuhteja imperial stouteja, tynnyrikypsytettyä barley wineä sekä omenapiirakan makuista simaa.
Aiemmin kirjoittelin, että pienestä tuotannosta riittää levikkiä lähinnä lähialueen ravintolamyyntiin, mutta todellisuudessa kotikylän kuppiloita eivät innovatiiviset ja kokeilevat maut tunnu kiinnostavan. Ruotsissa Sahtipajan tuotteita löytyy byrokratian välttelyn vuoksi ainoastaan valikoiduista, suurempien olutkeskittymien olutravintoloista. Valtaosa tuotannosta päätyy kuitenkin myyntiin ja vientä onkin aina Sveitsistä Islantiin Amerikan kasvavaa kysyntää unohtamatta. Oluttaustaa kohta 60-vuotiaalla Krjukoffilla on aina opiskeluaikojen kaljauutekokeiluista lähtien, mutta varsinainen mallasjuomien harrastaminen on hieman tuoreempaa sorttia. Mies on ollut lähes alusta lähtien osakkaana myös Duggesin toiminnassa. Päätoimialan muistelisin kuitenkin nykyisin olevan turvallisuus- tai IT-puolella…
Tällä kertaa haaviini jäi puolivahva, puoli vuotta Babushka Maria –tynnyreissä kypsynyt Mallasviini eli barley wine. Vahvuutta on tosiaan hitusen alle yhdeksän prosenttia, eli lajin saati panimon tuhdeimmasta tuotoksesta ei ole kyse – ei oikeastaan lähimainkaan. Vähän ohkainen kokonaisuus lopulta olikin, mikä usein tuntuu nousevan ensiajatukseksi näissä tynnyröidyissä, runsaan mallasvetoisuuden ”isoissa oluissa”, joiden vahvuus on jätetty enemmän tai vähemmän alle kymmenen prosentin. Potentiaalia kyllä löytyy, mutta kovasti sitä ryhtiä saisi jostain kertyä lisää. Eittämättä kova pettymys.

Sahtipaja Barrel Aged Mallasviini
Marjaisan ruskea, aavistuksen punertava ja todella niukasti vaahtoava olut. Tuoksu on syvä, vaniljainen, portviinimäinen ja vahvasti tynnyrinkaikuinen. Maalasvetoinen tuoksu on hivenen imeltynyt, kypsää, kuivattua hedelmää ilmentävä mutta paikoin myös suklainen, ehkä aavistuksen paahtunutkin.
Maku jättää syvyyden ja runsauden puolesta vajaaksi. Paahtuneen, jopa pinttyneen siirappista mallasta, portviinimäistä marjaisuutta, vaniljaa, tynnyrin sävyjä ja mukavaa lämpöä. Lupaavan alun jälkeen tulee kuitenkin suvantovaihe. Syvyys puuttuu, runsas alku lässähtää ja makukin tuntuu haalistuvan. Lopussa ryhti hieman palaa, mutta lopulta käteen jää portviinimäinen siirappisuus vaniljan katkulla. Sääli.
Tuomio: Potentiaalinen, lopulta kovin vajaaksi jäävä kokonaisuus.
Pisteet: 25/50