Olutkellari: Saison Dupont Cuvée Dry Hopping (2017)

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping (2017)

Kesäinen auringonpaiste saa mieleni halajamaan Saisonia sun muita kesäherkkuja ja niitähän tuli tuossa hetki sitten tilattua ATK:n välityksellä itse emämaa Belgiasta. Koriin etsiytyi pari pulloa maineikkaan Brasserie Dupontin maineikkaan Saison Dupontin maistuvaa, vuosittain hieman elävää Cuvée Dry Hopping –versiota. Tuorein erähän tottelee vuosilukua 2017 ja ainakin edellisvuosikerta hyväili suuta happamansävytteisen panimoiltaman tohinoissa.

Cuvée-sarjan erikoisuutena on nimessäkin paljasettu kuivahumalointi. Olutta valmistuu vuosittain rajattu erä ja käytetty humalalajike on joka vuosi eri. Vuonna 2016 se oli Brewers Gold, tällä kertaa slovenialainen Styrian Eureka. Dry Hopping –vintageilua on harjoitettu vuodesta 2010 lähtien ja mikäpäs siinä. Toimii minulla siinä missä klassinen Saison Dupontikin – jota tuli myös useampi pullo taas hommattua.
Oluen perusideaa kannattelevasta kuivahumaloinnista huolimatta panimo kehuu tuotteen kelpaavan, jopa pitävän, kellarikypsyttelystä, mutta eiköhän nämä tässä kevään ja alkukesän aikana jo lasiin kaadella.
Saison Dupont Cuvée Dry Hopping (2017)
Samea, aurinkoisen keltainen ja erittäin, erittäin kuohkean, pitsiä runsaasti jättävän ja kestävän vaahdon kruunaama olut. Kaunista. Tuoksu hivelee mieltä. Mistä nyt alottaisin… Kukkaisa, vaaleita hedelmiä sitruksen johdolla esittelevästä tuoksusta löytyy heinikkoista kuivuutta, ruohoista yrttisyyttä ja kuivahkoa mausteisuutta. Korianterinen särmä tuo tunnelmaan oman vivahteensa ja parfyymimäiseksikin nouseva aromaattisuus pysyy ihailtavan maanläheisenä, maaseudulla veitetyn elokuisen hellepäivän tuntuisena, niittymäisenä maisemakuvana.
Maku jatkaa tuoksun jalanjäljissä. Sitrus sekoittuu yrttiseen ruohikkoon, vaaleat hedelmät koostuvat pitkälti valkoviinimäisistä sävyistä ja valkopippurinen, saisonhiivainen mausteisuus syleilee korianterista teemaa. Tunnelmaa säestää tuulessa humiseva, sadonkorjuuseen jo valmistuva, kuiva heinikkoisuus, viljava maltaisuus. Aromaattisuus ei aivan tuoksun parfyymisfääreihin yllä, mutta jotenkin tämä romanttisen maalaismaiseman tuntuinen kokonaiskuva vain puhuttelee.
Kaunis Saison, monessa suhteessa.
Pisteet: 39/50