Olutkellari: Sori Laudatur XVI

Sori Laudatur XVI
  • Tyyli: American Strong Ale
  • Alk.%: 11,0
  • Panimo: Sori Brewing, Tallinna, Viro

Sorin tynnyrivarastojen tuhti special release löytyy Alkon tilauskammarin puolelta ja aika tuoreeltaan tartuin tähän täkyyn tuossa talven vielä pyristellessä vähälumisena. Macallan- ja Glenmorangie –viskitynnyreissä kypsynyt olut on sekoitus barley winea ja imperial stoutia – kuuleman mukaan suhteessa 85/15 – ja on kaikessa kompleksisuudessaan mieluisaa maisteltavaa.— 
Pakko tosin myöntää, että nettikirjoittelun perusteella odottelin jotain vieläkin iskevämpää, mutta en minä 40-pisteen rajan rikkovaa olutta voi oikein pettymykseksikään nimittää. Tyylimääritelmästä en sen suuremmin ressiä nyt ottanut, vaan menin Ratebeeriin merkatulla American Strong Alella, koska ei tämä ihan perus ohraviiniltäkään tuntunut. Vahva tynnyriale joka tapauksessa.
Special Ale Blend our barrel master blends annually. This rich and complex Ale blend aged in The Macallan and Glenmorangie whisky barrels. Subtle peat and smokiness, hints of aged oak and mellow Highland whisky tones. Balanced malty sweetness combined with light bittering hops that harmonises the complexity. An unique blend like no other.
Sori Laudatur XVI
Tummanpuhuva, ruskeaan kääntyvä olut kohtalaisella vaahdolla. Rikas tuoksu tarjoilee vaniljaisen viskimäistä, tammista ja lämmintä eleganssia. Tummat sävyt soljuvat laidasta laitaan kypsien hedelmien, paahtuneen maltaan, kaakaon, tumman toffeen ja samettisen mokkaisuuden aalloilla.
Maultaan kokonaisuus jatkaa samoilla linjoilla. Vaniljainen, tammisen kumiseva viski jättää oman, vahvan merkkinsä olueen ja nostaa maussa esiin myös savuisempia piirteitään. Lämpöä, kulmikasta kuivuutta, silti soljuvaa lainehdintaa ja syviä makuja muutamin korkein huipuin terästettynä. Hidas, vahvuutensa tyylikkäästi esiintuova nautinto. Paahtunutta mallasta, kaakaomaista suklaisuutta, paikoin kypsää hedelmää ja huulia hieman tahmaavaa toffeeta. Lopussa melko runsasta katkeroa, jälkimaussa selvä savuviskin ihastuttava kaiku. Ei alkoholia, vain lämpöä kuivan katkun rajamailla. Tyylikästä.
Tuomio: Runsas, jykevä ja viskimäistä sävykkyyttä tynnyreiden rummutusta kaikuvassa paketissa.
Pisteet: 40/50