Olutkellari: Stadin Koivunmahla Lager

Stadin Koivunmahla Lager
  • Tyyli: Vaalea Lager / Aromatisoitu Olut
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Stadin Panimo, Helsinki, Suomi

Tuotteliaana uutuuksien lanseeraajana tunnettu Stadin Panimo on tekaissut K-kauppamyyntiin tuoreen kausioluen, joka kantaa mukanaan kesäisen koivikon aromimaailmaa. Koivunmahlalla maustettu lager kiinnosti itseäni kovasti, sillä osuihan StaPan aikanaan rosmariinillakin maustama verrokki hienosti allekirjoittaneen makumieltymyksiin ja juhannuksen nurkilla mieliala oli muutoinkin metsän vehreyteen kallellaan.
Sen suurempia speksejä oluesta ei ole tarjolla, mutta vahvuutta on hitusen alle kaupparajan (4,5%) ja vaalean lagerin makua on tehostettu sopivalla annoksella koivunmahlaa, joka on tiettävästi peräisin tämän kevään valutteluista. Tässä on kyllä hieno mökkimaiseman maku. Sen verran kovasti tämä mahlalager minut vakuutti, että nostin sen mukaan aiemmin julkaisemieni kesäolutvinkkien joukkoon.
Stadin Koivunmahla Lager
Kauniin vaalea, kesäillassa iloisesti sihisevä olut. Keskirunsas tuoksu yllättää luontoaiheellaan. Se on raikas, vaalea ja viljavan maltainen, mutta myös keskikesän valossa kylpevän, koivikon reunustaman niittyaukean tunnelmaa kantava. Mahlaksi en sitä suorilta tunnustaisi, vaikka mukana tuttua makeutta onkin. Enemmän tuo aromi tuo mieleen ihan ympäripyöreästi nuoren koivikon. Tuoksuun on saatu hienosti koko kesän raikkaus.
Sama tunnelma välittyy myös makuun. Ruohoinen, yrttisävyinen humalointi puree kohtalaisen mukavasti ja korostaa samalla sormissa pyöritettyjen koivunlehtien vehreää kaikua. Mahlan makeus ei makuun enää niinkään välity, mutta muutoin se koivikko sieltä kyllä löytyy. Viljava ja vaalea runko toimii hyvin ja mielestäni tuo mahla tuo kokonaisuuteen hyvin erottuvan, joskaan ei liian päällekäyvän tunnelman, joka sopii kauniisti yhteen Suomen kesäluonnon kanssa.
Tätä ottaisin kesäillassa yksinäisen mökkilaiturin nokkaan, rantasaunan terassille, lintutornin rauhaan ja hentoon sumuun verhoutuvan niityn laidalle…
Tuomio: Keskikesän valossa kylpevän koivikon puhdas havina sullotuna raikkaan lagerin kanssa samaan pulloon.
Pisteet: 35/50