Olutkellari: The Flying Dutchman Nomad Hello Darkness My Old Friend Black Winter Ale

The Flying Dutchman Nomad Hello Darkness My Old Friend Black Winter Ale

Kohta on se joulukin jo ovella, ainakin mikäli kauppojen oluthyllyjä on uskominen. Talviset maut tuovat mukanaan myös joulunaikaan sovitetut, mausteisemmat olutleikittelyt, jotka tuppaavat joko ihastuttamaan tai vihastuttamaan olutkansaa. Itse kuulun yleensä jälkimmäisiin, mutta niin vain näitä tulee aina kotiin silti kannettua. Ja hyvä että tulee, sillä mukavia poikkeuksiakin on vastaan tullut ja yleinen kutina tuntuukin olevan, että maustepurnukoiden kanssa on ehkä opittu jo vähän olemaan pahimman alkuinnostuksen jo laannuttua. Ihastuttavan hollantilaisemme uusi, jouluinen Black IPA sen osaltaan taas todistaa.

Hello Darkness My Old Friend Black Winter Ale on kauppavahvuuteen mitoitettu, kardemummalla ja appelsiinin kuorella maustettu Black IPA. Sen humalailoittelusta vastaavat Centennial, Amarillo ja Citra kokonaisuuden tasapainoillessa suussa kohtalaisen voimakkaan jenkkihumalan, kevyen paahteen sekä joulumausteisuuden yhteistä symbioosia etsien. Tasapaino saavutetaan, oluen keveys ei ilmene mausteliemisyytenä, mutta kyllähän tämä makumaailma hieman joulumieltä toimiakseen silti vaatii. Onnistunut esitys joka tapauksessa. Tämän vuoden jouluolutkartoitus alkoi lupaavasti. En tietty huomannut kurkata etiketistä oluen valmistuspaikkaa, mutta ilmeisesti taas on De Proefilla käyty pyörähtämässä…

The Flying Dutchman Nomad Hello Darkness My Old Friend Black Winter Ale
Tummanruskea, vaaleavaahtoinen olut. Tuoksussa kevyt mutta selkeä kardemumman aromi. Hennosti paahtunutta mallasta, kohtalaista greippisärmäistä humalaa sekä kevyttä yrttisyyttä.
Maussa on tarjolla hieman syvempää menoa. Kardemumma on varsin selkeästi esillä, samoin sitrussävyinen ja raikas humalanpurenta. Kohtalaista paahteisuutta, yrttiä, yleistä mausteisuutta sekä appelsiinimäistä hedelmää. Jotenkin tämä kokonaisuus kiehtoo, vaikka kardemumma hyvin esillä onkin. Tasapaino on hyvin hallussa mikä on mausteliemien kanssa ensisijaisen tärkeää.
Tuomio: Kardemumman, paahteisen maltaisuuden ja jenkkihumaloinnin tasapainoinen esitys.
Pisteet: 33/50