Olutkellari: Uuden alkoholilain hidas konkretisoituminen valikoimiin


Odottavan aika on pitkä…

Vuosi vaihtui ja alkoholilaki uudistui. Kaupoissa uudistus on toistaiseksi näkynyt melko vaihtelevasti, eikä varsinaista runsauden pulaa ei ole vielä ehditty kokemaan. Valikoiman kapeutta on puitu hinnoittelun ohella, mutta kumpikin aihe tulee vielä kehittymään kesää kohti kuljettaessa.
Verkkaisesta aloituksesta huolimatta jo muutamia toivottuja ilmiöitä on kuitenkin havaittavissa: kauppareissulta saa mukaansa _luonnollisen vahvuista_ vehnäolutta, kotimaiset pienpanimotkin saavat aiempaa paremmin tuotteitaan tarjolle ja onpa paikoin nähty hyviä lambicvalikoimiakin. Alla muutamia huomioita, joita alan eri toimijoiden suusta ja tiedonannoista on saatu irti:

Hinnat

Hyllyihin saatujen yli 4,7-prosenttisten oluiden hintahaitari on paikoin melko suuri ja koko hintamaailma tulee elämään runsaasti vielä hyvän aikaa. Esimerkiksi saksalaisen perushefen pullohinnaksi raportoidaan kaikkea mahdollista kolmen ja viiden euron väliltä, mutta muutamia ylilyöntejä lukuunottamatta taso vaikuttaa (jo nyt) painuneen Alkon vastaavia alhaisemmaksi.
On myös huomioitava, että esimerkiksi Alkon valikoimiin kuulumattomien saksalaispanimoiden oluiden korkeahkot hinnat selittyvät osin sillä, että kyseisten tuotteiden maahantuonti on aiemmin ollut varsin pientä, suuren, hintoja alaspäin painavan volyymin vielä puuttuessa. Vielä nyt näitä tuotteita tuodaan kauppoihin laatikko tai pari kerrallaan. Aika näyttää saako lisääntynyt kysyntä muutoksia aikaan, mutta näin ainakin povataan.

Valikoimat

Yllä mainittu volyymikysymys heijastuu osittain myös valikoimiin. Olutkellarin saamien tietojen mukaan nyt tarjolle saadut, kauppavalikoimien uudet tuotteet koostuvat maahantuojien ja tukkureiden joulunpyhien aikana kasaan raapimista, varastoista löytyneistä oluista. Pitkään veivattu alkoholilaki meni läpi hienoinen epävarmuuden verho harteillaan, eikä riskiä muutoksen mahdollisesta kariutumisesta haluttu lähteä kovinkaan ylimielisesti koettelemaan. Lähes heti voimaan astunut lakimuutos ns. yllätti valikoimat ja uudistukseen lähdettiin hienoiselta takamatkalta.
Kerrotaan, että osa joulukuussa annetuista ennakkotilauksistakin saadaan toimitettua vasta tämän kuun loppupuolella, mutta tuokaan määräaika tuskin autuaaksi vielä tekee. Maahantuojilla ja jakelijoilla on oletettavasti varastoissa vielä hyvä liuta vanhempaakin valikoimaa kaupattavaksi sekä mahdollisesti edelleen jatkuvia kausisopimuksia ko. tuotteista eri panimoiden kanssa.
Lisäksi muutama jututtamani kauppias ja olutvastaava kertoo rakentavansa valikoimaa pikkuhiljaa kysyntää ja markkinoita kuunnellen. Tuotteiden mainitut saatavuusrajoitteet hillitsevät myös muita räväkämpää valikoimalaajennusta aikovien kauppojen aikeita.
Oman harrastustoimintani osaltaan aloittunut suunnannäyttäjä on vihdoin vapailla markkinoilla!

Pienpanimopuodit

Jo ennestään pienen kioskin omanneet panimot ovat saaneet jo uuden kaupparajan mahdollistamat tuotteensa omiin puoteihinsa, mutta lain mahdollistama erityislupa max. 12% tuotteiden myyntiin antaa vielä odotuttaa itseään.
Muutamasta lähteestä vahvistettujen huhujen mukaan viranomaistahoilla on nimittäin asian suhteen pallo pahasti hukassa eikä esimerkiksi AVI:lta osata vielä ohjeistaa vähittäismyyntipaikan vaatimuksien suhteen. Ongelma koskee eritoten aiemmin ilman omaa myymälää toimineita panimoita – eli valtaosaa lähes sadasta pienpanimoyrityksestämme.
Optimistit kuitenkin odottavat solmun aukeavan vielä talven aikana, mikä saattaisi tarkoittaa puotien aukeamista maalis-huhtikuussa.
Ja voinhan tietty olla väärässäkin. Tässä kohtaa ihan mieluusti olisinkin…