Olutkellari: Waahto I Am Beer

Waahto I Am Beer
  • Tyyli: Amber Ale
  • Alk.%: 4,7
  • Panimo: Waahto Brewery, Savonlinna, Suomi

Tulipa vihdoin Waahto Brewerynkin tuotteita vastaan – tai no vihdoin ja vihdoin, kun vastahan hyö helmikuun korvilla pullottamaan alkoivat. Panimohan on oikeastaan sellainen uusvanha, sillä Savonniemessä on valmistettu olutta jo vuodesta 2002 lähtien. Tuolloin se tunnettiin Panimoravintola Huvilana, jonka perustivat alan nykyiset laatutekijät Tuomas Markkula, Jussi Hukkanen ja Markku Pulliainen.
Muutos Waahto Breweryksi ei kuitenkaan ole ensimmäinen mullistus Savonniemen oluthistoriassa. Huvilan laitteet ja tuotemerkit raahattiin tilanahtauden innoittamina Pernajaan vuonna 2009, jonka myötä Malmgårdin Panimo aloitti toimintansa. Savonlinnassa vedettiin hetki henkeä, kunnes Hukkanen jatkoi oluen valmistusta uusilla, aiempaa pienemmillä välineillä vuotta myöhemmin. Vuodenvaihteessa 2016 toiminta myytiin kaupungissa vaikuttavalle ravintola- ja majoitusyritys Savon Mafialle. Uudet toimijat saivat käynnistysapua itse Markkulalta ja Hukkaselta.
Reilu satavuotias, aiemmin mielisairaalanakin toiminut puurakennus jatkaa siis maltaisten makujen viitoittamalla tiellä ja ilmeisesti koko ravintolatoimi on pysynyt vireänä omistajanvaihdoksen jälkeenkin. Waahdon tuotteiden levikkialue on käsittääkseni painottunut vahvasti Savonlinnan seudulle sekä Mafian vaikutuspiiriin kuuluviin pohjoisen hiihtokeskuksiin. Huhut eteläisemmästäkin Suomesta kertovat näköhavainnoista ja levikki uskoakseni on laajentumaan päin tuoreehkon pullotuslaitteistoinvestoinnin seurauksena.
Itse sain käsiini punertavan Amber Alen, eli Northern Brewerillä ja Centennialilla humaloidun I Am Beerin, joka nähtävästi panimon kotisivuilla ihan Amber Alena tunnetaan. EBUja 27, EBCejä 25.
Tumman meripihkan värinen, tasapainoinen ja makean maltainen Amber Ale. Raikkaan kevyt humalointi takaa miellyttävän jälkimaun.
Waahto I Am Beer
Punertavan ruskea, vaaleavaahtoinen olut. Tuoksu makeahkon maltainen, kevyen leipäinen ja humaloinniltaan hedelmäinen. Pientä sivuvirettä löytyy, mutta aika tasapainoinen ja toimiva kokonaisuus kuitenkin.
Maultaan niinikään makeahkon maltainen, kevyelti limpunkuorinen, lopussa yrttinen ja yleisen hedelmäinen. Helposti lähestyttävä, tasapainoinen ja kokonaisuutena keskirunsas, ehkä vähän kevytkin. Lämpö tuo esiin pientä tunkkaisuutta, mutta yleisesti ottaen turhankin helposti unohdettava. Kelpo tuote vähemmänkin harjaantuneen testattavaksi, hifistelijät vaativat jo enemmän luonnetta.
Tuomio: Perushyvä ja hedelmäinen amber ale, joka ei lopulta jää kummemmin mieleen.

Pisteet: 29/50