Olutkellari: Wylam The Man Behind The Door

Wylam The Man Behind The Door
  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 7,2
  • Panimo: Wylam, Newcastle upon Tyne, Englanti

Nyykaasl’ainen Wylam on itselleni uusi tuttavuus. Nätillä paikalla vehreän Exhibition Parkin vesielementin edessä sijaitseva panimo kuuluu saarivaltion trendikkäisiin craftääjiin, eikä siis liene yllätys, että käsiini sattui modernin sameaa NEIPAa…

Panimo toimii historian havinaa henkivässä, vuoden 1929 North East Coast Exhibitioniin valmistuneessa the Palace of Art –rakennuksessa. 1930-luvun suuren laman alussa alueen taloutta tukemaan puuhattu tapahtuma keräsi kaikkiaan reilut 4 miljoonaa kävijää, mutta ajan myötä suurtapahtuman muistoa kantanut rakennuskanta rapistui lähes olemattomiin. Vain panimon isolla rahalla restauroima taidepalatsi on enää jäljellä, kauniin lammikon ja puistomaiseman tarjotessa melko uniikit puitteet oluen valmistukselle sekä maistelulle.

Pienimuotoisen paikallismaailmannäyttelyn jälkeen rakennus on toiminut mm. tiedemuseona ja sota-ajoneuvonäyttelyn sijoituspaikkana, kunnes lopulta suljettiin huonon kunnon vuoksi vuonna 2006. Viisi vuotta myöhemmin se kaupattiin vaunumuseokäyttöön, mutta hankkeen kaaduttua rakennus päätyi Wylamin väen haltuun. Rakennevaurioista kärsineen rakennuksen kunnostamiseen käytettiin 1,8 miljoonaa puntaa ja panimotoiminta pääsi käyntiin toissavuoden aikana.

Wylamin perustaneet John Boyle ja Robin Leighton kuitenkin aloittivat touhunsa jo milleniumin alussa. Tuolloin oluet valmistuivat pienessä puutarhavajassa Wylamin kylässä hitusen matkaan Tynen vartta myöten sisämaahan päin. Vettä on joessa virrannut noiden aikojen jälkeen jo runsain mitoin, mutta nykytrendit vaikuttavat olevan edelleen hienosti hallinnassa.

The Man Behind The Door on samea, erittäin maistuva New England –tyylin IPA. Se on humaloitu Simcoella, Ekuanotilla ja Loralilla, joista kaksi viimeistä tulevat niminä vastaan nyt ensikertaa. Ilmeisen hyvin sitrustäyteiseen käyttötarkoitukseen sopivia jenkkituotoksia kumpikin. Raaka-ainelistassa mainitaan muuten maltaiden, vehnän ja kauran lisäksi myös gluteeni, mikä hieman ihmetytti. Se kun tuskin erikseen lisättynä raaka-aineena keitokseen kuuluu, mutta onhan sen läsnäolo tietty hyvä olla näkyvissä.
DDH IPA… But the man who comes back through the door in the wall will never be quite the same as the man who went out of it… Three great appetites for the soul… Simcoe, Ekuanot and Loral alongside the urge to self transcendence through a newly harvested fresh form India Pale Ale.
Wylam The Man Behind The Door
Samea, vaaleankeltainen ja valkeavaahtoinen olut. Aromaattisessa ja vaalean trooppisessa tuoksussa leijailee sitruksisia, appelsiinimaisia ja curacaomaisia aromeita, mutta myös aprikoosin ja ananaksen kaltaista mehukkuutta. Taustalla ehkä vähän yrttiä ja ruohoa sekä runsaampaa männikköä.

Ananas, aprikoosi ja appelsiini, sitruuna, greippi ja ruoho, greippi ja mänty… Siinä maun pääkohdat koetussa järjestyksessä. Vaalea, mehukkaan aromikkaasta hedelmäpommista melko rapeaksi ja pitkän jälkimaun omaavaksi kehittyvä, samea humalaherkuttelu on hyvin ajanhermolla ja toimii moitteettomasti. Jälkimaussa esiintyvä mänty neulasineen tuo hedelmäkirjoon sopivaa ryhdikkyyttä ja tuoreen terävää otettaan ja tuota virettä löytyy hiljalleen myös muualta mausta. On hyvä.

Tuomio: Monipuolisen hedelmäinen ja samean koulukunnan edustaja. Laatukamaa.

Pisteet: 40/50