Olutmatkailijan blogi: Kotimaiset pohjahiivauutuudet: Pyynikin panimon Mosaic lager ja Beer Huntersin Mufloni Pilsner

Kesä näyttää viimein saapuneen ja sen myötä tarvitaan tietysti paljon raikasta janonsammuttajaa. Sosiaalinen media tiesi kertoa oman ”kotipanimoni” Pyynikkin valmistaneen olutuutuuden, jota ainakin toistaiseksi on saatavilla vain Lidlistä. Ei muuta kuin pyörän selkään ja tsekkaamaan mahtaako olut olla rantautunut Lielahteen.

Siellähän sitä oluthyllyssä pahvilaatikon perällä kökötti useampikin pullo. Varovaisuuteen taipuvaisena päätin poimia tällä kertaa mukaan kuitenkin vain yhden. Samalla reissulla tuli poikettua Alkossa hakemassa vehnäolutta ja Suomen peliä varten kurkun kostuukkseeksi vielä Beer Hunter’sin uutuus-pilsneri.

Omalla tavalla hieman huvittavaa, että pienpanimobuumi käynnistyi pintahiivaoluista ja kovimman kritiikin saivat (mielestäni kyllä aivan ansaitusti) isojen panimoiden tylsät pohjahiivaoluet eli bulkki-lagerit. Nyt kuitenkin useampikin pienpanimo on alkanut itse valmistaa myös lageria tai pilsneriä. Mutta toisin kuin ehkä voisi kuvitella, eivät nämä tyylit ole missään nimessä mitään helppoja. Reilusti humaloidussa, tai muutoin maustetussa, oluessa käymisprosessin pienet virheet saattavat peittyä, mutta lagerin kanssa on oltava tarkkana. Toisaalta kumpinaan näistä maistemistani ei edusta perinteistä eurooppalaista pohjahiivaoluiden tyylisuuntausta jalohumalineen, vaan mukana on jenkeistä kotoisin olevaa aromikkaampaa kamaa.

Mosaic on lajikkeena vain noin nelisen vuoden ikäinen, mutta jatkuvasti suosiotaan kasvattanut humala. Nimensä mukaisesti kyseessä on useamman eri lajikkeen risteytys. Makua on luonnehdittu mustikkaisen marjaiseksi, mutta myös mangoa, sitrusta, purkkaa, ruohoa, mäntyä, kukkaa, maata ja mausteita on kuvattu. Lähes siis kaikkea, mitä kesäisen festarireissun jälkeen saattaa vaatteista löytyä. Mikään tyypillinen lager-humala se ei ole.

Väriltään Pyynikin Mosaic Lager on oljenkeltainen ja kirkas. Tuosussa olin havaitsevinani sitrusta ja myös jotain siniseksi kuvittelemaani marjaisuutta. Maku sitruksinen, raikas ja jälkimaussa hieman katkeroa. Muutoin maku oli varsin puhdas ja mitään ”talon makua” ei tällä kertaa ollut eksynyt mukaan. Oikein hyvä olut ja harmitti etten ostanut useampaa.

Mistä: Lidlistä. Hintaa taisi olla muistaakseni noin 3 euroa.

Lyhyesti: Ei mikään perinteinen lager, vaan Mosaicilla humaloitu kesäisen raikas janonsammuttaja.

Hinta-laatu-suhde: Erinomainen. Taistelee mielestäni varsin voitokkaasti parhaan maitokauppavahvuisen jenkkihumaloidun lagerin tittelistä Stadin Panimon American Lagerin kanssa.

Suomen jääkiekkojoukkueen suoriutuminen ei sitten ollutkaan aivan yhtä esimerkillistä. Kisajuomana nauttimani Beer Hunter’sin Mufloni Pilsneri ei myöskään aivan täysillä iskenyt, vaikkei huono ollutkaan.

Pilsneriltä odottaisi sellaista tiettyä rapsakkuutta, mutta nyt sitä ei ollut tarjolla. Pullon kyljessä oli kyllä raaka-aineissa mainittu, että olut on humaloitu sekä saksalaisilla, että jenkeistä kotoisin olevilla humalilla, mutta mielestäni tämän pilsneriksi kutsuminen on hieman harhaan johtavaa. Jossain onkin heitetty tyyliksiIndia Pale Lageria, joka ehkä valmistaisi paremmin tulossa oleviin makuelämyksiin. Toki tyylejä saa uudistaa, mutta kun kerran olemassa on jo paremmin maku kuvaava tyyli, niin en tiedä onko ”väärän” nimen käyttämistä jo pidettävä paheksuttavana. Kaikesta tästä tahdittomuudesta huolimatta päätin antaa armon käydä oikeudesta, enkä kaatanut olutta viemäriin. Ei kyllä oikeasti olisi tullut mieleenkään. Tämmöisestä temaattista tissuttelua on vaan joksus hauska harrastaa.

Ulkoisesti olut oli samea ja virtsanvärinen. Tuoksussa sitrusviidakko. Maussa alkuun jotain pientä tunkkaisuutta, jota en enää hetken päästä havainnut. En tiedä, mistä olisi kyse. Voi olla, ettei oluessa itsessään ollut mitään vikaa, vaan odotin vain jotain muuta ja vaikutelma syntyi tästä ristiriidasta. Ota näistä nyt aina sitten selvää… Jälkimaku kuitenkin katkeroinen ja kuiva. Jenkkiaromihumalointi selvästi esillä.

Mistä: Alkosta hintaan 4,49 €.

Lyhyesti: Enemmänkin siis IPL, kuin perinteinen pilsneri. Sellaisena ihan onnistunut.

Hinta-laatu-suhde: Kohdallaan.