Olutmatkailijan blogi: Maistossa Früh Kölsch

19.4.2004 Stadion Hostel, Köln

Junamatka Hampurista meni Franz Ferdinandia kuunnellessa, pari olutta juodessa (Hampurista sai Paulainerin hyvää weissbieriä), nukkuessa ja shakkia pelatessa. Hostelli löytyi suht helposti Lonely Planetin kartan avulla korttelin päästä juna-asemasta. Yö dormissa maksoi 15 €. Aika viihtyisä huone. Kerrankin ihan tavalliset sängyt kerrossänkyjen sijaan. Huoneessa on jopa viherkasvi. Joku palmun tapainen. Tässä hostellissa ei saanut rinkkoja lukolliseen kaappiin, joten laitoimme ne sängyn alle. Edellisessä paikassa kaappeihin olisi käynyt vain D-markka, joten silloinkin rinkat olivat lattialla. Hostellissa on ilmainen netti, joten kävin lukemassa sähköpostit, joissa ei ollut uusia viestejä. Pesimme pyykkiä ja pesuohjelman pyöriessä kävimme hakemassa pari olutta aseman kaupasta. Jotain Küppers Kölschiä ostin. Ehkä parasta reissun aikana juomaani lageria.

Kyseessä taisi olla ensikontaktini tähän kapeista laseista nautittavaan saksalaiseen oluttyyliin. Sen jälkeen olen muistaakseni maistanut vain Sünner Kölschia, kunnes bongasin Alkon erikoisvalikoimasta tämän Cölner Hofbräu P. Josef Frühin valmistaman Früh Kölschin. Tyylilajista BJCP kertoo seuraavaa: Kirkas ja rapsakka. Hillitty maltaisuus johdattaa raikkaaseen lopetukseen. Tuoreus on tässä tyylissä hyvin tärkeää. Tuoksussa hillittyä mallasta, makeutta, korkeintaan pientä humalan aromia. Pientä rikin katkuakin saa ilmeisesti olla, mutta se ei ole pakollista. Maussa pehmeää mallasta, korkeintaan keskivahvaa humalointia ja kuiva ja rapsakka lopetus. Jokainen panimo tulkitsee tyyliä ilmeisesti kuitenkin hieman omaan tapaansa.

Millaisia ajatuksia raki-lasiin vääräoppisesti kaatamani Früh sitten herätti? Ulkonäkö on kirkas ja vaalean keltainen. Tuoksussa vaaleaa mallasta, mietoa humalan aromia ja ehkä käymisprosessista peräisin olevaa jotain kemikaalimaista. Kenties jotain hedelmäesteriä. Maku maltainen ja kevyt, rapsakka. Humalointia ei juuri huomaa.

Mistä: Alkosta hintaan 2,98 €

Lyhyesti: Viinapitoisuus on limuviinamaiset 4,8%, eli tällä ei mitään asiaa tule olemaan maitokauppaan Karjala 100-päkin viereen kansaa turmelemaan. Varsin raikas, erittäin kevyesti humaloitu, vaalea mallas edellä menevä tapaus.

Hinta-laatu-suhde: Eipä ole hinnalla pilattu, mutta ei myöskään erityisen mieleenpainuva. Tuskinpa tulen tätä kuitenkaan uudestaan ostamaan.