Olutmatkailijan blogi: Maistossa olutta Jeppiksestä: Jacobstads Victorious Secret

Pietarsaari eli tuttavallisemmin Jeppis. Vanha, muttei välttämättä aina niin rakas kotikaupunkini 19 ensimmäisen elinvuoteni ajan. Pienpanimobuumi näyttää edenneen siihen pisteeseen, että panimo sinnekin näyttää putkahtaneen. Paitsi ettei ihan.

Internetin mukaan Jacobstad-panimo on perustettu vuonna 2015. Suomen pienpanimot-nettisivusto esittellee sitä seuraavasti: ”Pyynikin käsityöläispanimo on perheyritys joka aloitti oluenvalmistuksen joulukuussa 2015. Oluet valmistetaan vanhan taidekoulun tiloissa Uusikaarlepyyssä ja myynti tapahtuu tavaramerkillä ’Jacobstads —®’. Alkuvaiheessa tuotteita on saatavilla Pietarsaaren ja Vaasan valikoiduissa ravintoloissa.”— 
— 
En tiedä mistä Pyynikki on esittelyyn mukaan eksynyt. Tietääkseni panimoilla ei mitään yhteistoimintaa ole. Joka tapauksessa oluet pannaan itse asiassa Uusikaarlepyyssä, joka sijaitsee noin 20 km Pietarsaaresta etelään. Ja jotta asiat olisivat mahdollisimman monimutkaisia, niin panimon virallinen nimikin on ilmeisesti Pedersöre Hantverksbryggeri Ab. Suomeksihan Pedersöre on Pietarsaaren maalaiskunta, vaikka se toki suoraan käännettynä enemmän Pietarsaarta muistuttaa, kuin paikan ruotsinkielinen nimi Jakobstad. Joka oikeasti kirjoitetaan siis ilman c:tä (vaikka joku ABC-huoltamokin on sitä jo kertaalleen aiemmin yritti ceellä kirjoittaa saaden aikaan hirveän haloon).

En ole aikaisemmin panimon oluita Pietarsaaressa markettien hyllyillä nähnyt. Ilmeisesti niitä onkin ollut paremmin saatavilla Vaasan pubeista, eikä saatavuus Pietarsaaressa vieläkään ole mitenkään erityisen kattavaa. Jeppiksen jäljellä olevista noin kolmesta baarista aikaisimmin, jo peräti klo. 16 auenneesta Black Sheepistä ei Jacobstadin oluita saanut. Hanaan oli sen sijaan päätetty jostain syystä roudata lähes toiselta puolelta Suomea varsin keskinkertaista Teerenpelin IPA:a. Klo 17 auenneesta O’Learysta Jacobstadsin tuotteita olisi mahdollisesti saattanut saada, mutta aikataulu ei tällä kertaa siellä vierailua sallinut.

K-Supermarket Jeppiksessä oli kuitenkin vielä muutama pullo jäljellä juhannukseksi hyllyyn saapunutta Victorius Secret IPA:a. Päätin poimia yhden niistä mökkireissulla maisteltavaksi.

Uuden pienpanimo-oluen maisteleminen on aina jännittävä tapaus. Valittevasti syynä siihen on liiankin usein se, että olut osoittautuu vähintäänkin epäilyttäväksi. Tällä kertaa oli kuitenkin toisin. Väriltään Victoria’s Sec… eikun… Victorius Secret oli kirkkaan merkipihkainen. Tuoksussa oikeaoppisesti humalan eksoottista hedelmää ja hieman pihkaista käpyä. Maussa samoja elementtejä mukavasti tasapainossa. Katkeroitakin löytyi lopusta mukavasti, joskaan ei mitenkään erityisen runsaasti. Oikein hyvä ja tasapainoinen olut kuitenkin. Toki 4,4% verottaa runkoa sen verran, että seuraavana nautittu 9% Chimera Imperial IPA latasi täysin eri laidalta kaikkea mahdollista, mutta siitä huolimatta Jacobstad pääsi yllättämään positiivisesti.

Mistä: K-Market Jeppis, hintaa taisi olla vähän päälle 3 €.

Lyhyesti: Varsin onnistunut kauppavahvuinen IPA ilman sen kummempia erityistemppuja.

Hinta-laatu-suhde: Kohtuullinen. Hintaa tulisi painaa alas vähintään noin 2,5 euroon, jotta tätä tulisi jatkossa useampi pullollinen mökkijuomaksi hankittua (mikä lienee kai sessio-oluen tarkoitus).