Olutmatkailijan blogi: Maistossa Ölvisholt Skadi Farmhouse Ale

Jatketaan saisonilla. Tai niin ainakin luulen. Kyseessä Islannin tuliainen Skadi Farmhouse Ale. Valmistajana panimo nimeltä Ölvisholt. Farmhouse ale assosioutuu mielessäni vahvasti saisoneihin ehkä vahvimmin Boulevard Tank 7:n ansiosta. Vilkaisu korkeimpaan auktoriteettiin eli BJCP:n kertoo saisoneista seuraavaa: ”Often called—  Farmhouse ales in the US, but this term is not common in Europe where they are simply part of a larger grouping of artisanal ales”. Islanti on kuitenkin monessa mielessä sen verran lähellä Jenkkilää, että uskoisin kyseessä olevan saisonin. Ratebeer tarjoaa lisävahvistusta luokittelemalla oluen niin ikään saisoniksi.

Etiketti kertoo kysessä olevan 7,5% alkoholia sisältään vedestä, ohra-, vehnä- sekä ruismaltaasta, sokerista, humalasta, hiivasta ja islantilaisesta ”Angelica seedsista” valmistetun juoman. Maisteluhetkellä minulla ei ollut Googlea käytössä, joten mausteena käytettyjen siementen suomenkielinen nimi jäi salaisuudeksi.

Ulkonäöltään Skadi on samea ja meripihkan värinen eli jos kyseessä on saison, niin odotettavissa on esim. Pyynikin versiota enemmän mallasta. Alkoholiakin on pari prosenttia enemmän, joten tyylipuhtaassa suorituksessa maku tulisi olla lähempänä belgi-tripeliä, kuin blonde alea.— 

Tuoksu yllättää täysin. Jotain tuttua, mutta mitä? No sitä keltaista, hieman makeaa sinappia, jota kaikissa yleisötapahtumissa tarjoillaan grillimakkaran kanssa. Lämmetessä tuoksuun tulee jonkin verran mukaan belgihiivasta peräisin olevia tripeliä muistuttavia elementtejä.

Suussa olut on melko hapokas, jonkin verran mukana on maltaisia makuja sekä myös sinappista mausteisuutta. Loppumaku on kuiva. Aavistus myös tyypillisempia belgihiivan käymisesta syntyneitä makuja, jotka voimistuvat oluen lämmetessä niin, että lopulta maku alkaa muistuttaa jo belgi- tripeliä. Hieman lämmittävää alkoholiakin.

Mistä: Valtion viinakaupasta (Vínbúðin Austurstræti) Reykjavikista.

Lyhyesti: Erikoinen sinappinen aromi. Melkeinpä olisin ollut muutoin valmis luokittelemaan tämän Bière de Gardeksi, vaikka maistelukokemukseni kyseisestä tyylistä onkin varsin rajoittunut. Missään nimessä ei mikään tyypillinen saison. Kyllähän tätä yhden pullon joi, mutta tuskin uudelleen kuitenkaan ostaisin. Niin ja ne siemenet. Väinönputkesta olivat ilmeisesti peräisin.

Hinta-laatu-suhde: En muista enää paljonko olut maksoi, mutta Islannin yleisen hintatason huomioiden veikkaisin, ettei hinta-laatu-suhde kovin kummoinen ole.