Olutmatkailijan blogi: Maistossa Victory Hop Ranch Imperial India Pale Ale

Imperial IPA:aa Jenkeistä. Käsittääkseeni Imperial IPA on synonyymi Double IPA:lle. Alkon valikoimasta tuli tämä Victory Hop Ranch Imperial India Pale Ale bongattua. Vielä näyttää muutama pullo ympäri Suomea olevan jäljelläkin.

Valmistajana Victory Brewing Company Pennsylvaniasta. Äkkiseltään en muista muita panimon oluita koskaan maistaneeni. Ratebeerin kautta valmistaja kertoo humalina käytetyn Mosaicia ja Azacc. Jälkimmäinen on itselleni aivan vieras. Ilmeisesti saanut nimensä haitilaisen maanviljelyksen jumalan mukaan ja melko hiljattain jalostettu. Troopista hedelmää ja sitrusta pitäisi tuoksusta löytyä ja mausta mausteista mangoa, ananasta, mandariinia ja mäntyä. Tuoreushan näissä valtameren takaa tulleissa tapaa haasteena olla. Tässä parasta ennen päivä 15.11.2017. Tuskinpa siis aivan juuri pullotettua. Alkoholia 9%. Testataampa.

Ulkonäkö oranssinkeltainen ja sameahko. Tuoksu on aika tyypillistä vahvaa IPA:a: troopillista hedelmää yhdistettynä sitruksisuuteen. Maku on omaan suuhuni varsin hyvin sopiva: suutuntuma on melko pehmeä, makua hallitsee jonkin verran käpyinen, hieman katkeroinen humalamehu, jossa hillitysti myös trooppista hedelmää sekä sitrusta. Todennäköisesti terävimmät hedelmien aromit ovat oluesta jo haihtuneet, mutta kokonaisuus on silti varsin miellyttävä, vahvuudestaan huolimatta kuitenkin raikas, ja tuo jollain tapaa mieleen myös jotkin maistamani NEIPA:t, mutta toisaalta ei tämä ole lainkaan makeaa. Eikä myöskään yhtä sameaa, tai suutuntumaltaan niin runsasta. Katkeroitakin on mielestäni mukana suht maltillisesti. Alko ilmoittaa kuitenkin peräti 95 EBU:a, mutta käytännössä jälkimaku on kyllä selvästi vähemmän katkeroinen, kuin lukemasta voisi olettaa. Liekö aika tehnyt tehtävänsä niidenkin suhteen. Mitään virhemakuja tai kummallisuuksia en havaitse. Esimerkiksi samalla kertaa nettikaupasta tilaamaani Brewdogin Elvis Juiceen verrattuna tämä on aivan mestarillista olutta (sinällään harmi ettei siitä tullut muistiinpanoja tehtyä, mutta jotenkin ihmeen tunkkaista tavaraa).

Mistä: Alkon nettikaupasta tilasin hintaan 5,98 €.

Lyhyesti: Pitkän matkan tehnyt, kuitenkin varsin hyvä vahva IPA. Kiinnostavaa olisi päästä maistamaan myös tuoretta versiota.

Hinta-laatu-suhde: Menettelee. Hyvä olut, mutta hintakin on melko korkea