Olutpakina: Ennustajan kristallweizen kertoo

Nyt kun vuosikymmen on vaihtunut myös matemaattisorientoituneiden mielestä, on aika suunnata näköelimet kohti tulevaisuutta.

Otin tovin tuijottaakseni syvälle kristallweizeniini ja sieltä selvisi mitä tulee olutmaailmassa seuraavan kymmenen vuoden aikana tapahtumaan.

2021
Pandemian taltuttua pahoin kärsinyt ravintola-ala ja kotimaiset pienpanimot lähtevät suorastaan maagiseen uuteen nousuun, kun ihmiset haluavat taas baariin. Kotona tissuttelu loppuu kun seinään. EIKÖ NIIN?
Kuuma oluttyyli: ”Triple IPA” on nousussa, mutta asia liioitellaan craft-skenelle tyypilliseen tapaan. Kesäkuuhun mennessä 139 % ”trevigintuple IPA” on kaikkien huulilla. AB Inbevin edustajan mukaan myös vaalea lager tekee paluun.

2022
Westvleterenin Pyhän Sikstuksen luostari lopettaa oluen valmistamisen ja vaihtaa linjan trendikkäisiin seltzereihin. ”Näitä on niin helppo vetää”, kommentoi asiaa luostarin apotti henkäistessään Pyhän Siksarin kitusiinsa.
Kuuma oluttyyli: Hefe-IPA. Heinekenin edustajan mukaan myös vaalea lager tekee paluun.

2023
Seuraavan vuoden vaaleihin valmistautuva Matti Vanhanen kertoo julkisuustemppuna tykkäävänsä erityisesti Deyan oluista. Craft-skene lopettaa yhteistuumin toimintansa kaikkialla. ”Joo, eiköhän tää ollut tässä”, kommentoidaan Brooklynissa asti. Vanhanen ei kuitenkaan pääse ehdokkaaksi ja paluu normaaliin tapahtuu nopeasti.
Kuuma oluttyyli: Uusi “Bavarian Hazy IPA” nappaa markkinat. Se on kuin NEIPA, paitsi kirkas, kevyesti humaloitu, lageroitu ja pohjahiivalla tehty. Carlsbergin edustajan mukaan myös vaalea lager tekee paluun.

2024
AB Inbev, Heineken, Molson Coors ja Carlsberg yhdistyvät maailman suurimmaksi panimoyhtiöksi, jolla on 85 % globaaleista markkinoista. ”Hyvä meininki!” tiedottavat kilpailuviranomaiset jahdiltaan.
Kuuma oluttyyli: Imperial kristall-altbier. AB Hei-MolBergin ensimmäisen tiedotteen mukaan vaalea lager tekee paluun.

2026
Marjamaustettu hapanolut -trendi saavuttaa maailmalla lakipisteensä, kun Suomesta CoolHiisi-panimolta leviää uusi oluttyyli, joka sisältää sankollisen kokonaisia puolukoita ilman olutta. Oluen muodon rikkovaa postmodernia otetta kiitellään piireissä.
Kuuma oluttyyli: Sour whole fruited fruitbucket non-ale. Asahin edustajan mukaan myös post-postmoderni oluttyyli, ns. epätumma lager, tekee paluun.

2027-2028
Ilmastonmuutos romahduttaa vuoden humala- ja mallassadon. Kaikkia vituttaa, kukaan ei muuta tapojaan.
Kuuma oluttyyli: Ei mikään. Omnipollon edustajan mukaan bourbon-tynnyrikypsytetty mustikka-pannukakku-manteli-vanilja-maustettu black imperial munatotigose tekee lähivuosina paluun.

2029
Vaalea lager todella tekee paluun ja on kuuminta hypeä yhden aamupäivän ajan eräällä kesän festarilla. Asia todetaan vahingoksi ja vaietaan kuoliaaksi myöhemmin. Lopun aikoja povataan.
Kuuma oluttyyli: Session sahti. Kukaan ei mainitse lageria.

2030
Teknologinen singulariteetti tapahtuu ja lopettaa oluenjuonnin ja muut turhat ruumiilliset nautinnot.

Jouni Koskinen

Teksti: Jouni Koskinen

Kuva: Oskari Sarkima

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2021