mainos

Olutpostin lasissa: Thornbridge Market Porter

Thornbridge on 16 vuoden ikäisenä modernin brittiläisen craft-buumin kantaisiä. Thornbridgen Jaipur IPA ja BrewDogin Punk IPA olivat alkuvaiheen tunnetuimpia tuotteita ja ovat sitä oikeastaan edelleen.

Toinen BrewDogin perustajista Martin Dickie aloitti uransa juuri Thornbridgessä, joka aluksi tunnettiin nimellä Thornbridge Hall historiallisen kartanon mukaan. Kartanoherra Jim Harrison viritti panimon kartanon ulkorakennukseen Kelham Island -panimon David Wickettin kannustamana. Hall tippui nimestä 2009 suurempien tilojen valmistuttua viereiseen Bakewellin pikkukaupunkiin Wye-joen rannalle keskelle Peak Districtiä.

Kolme olutpulloaMarket Porter suunniteltiin alunperin cask-olueksi Thornbridgen Market Cat -pubin avajaisiin Yorkissa. Real alet ovat usein varsin keveitä sessioitavuutta tavoiteltaessa ja tämäkin on vain 4,5 %. Kermainen kevyt porter siis, humalina oregonilaiset Willamette ja Mount Hood sekä itävaltalais-slovenialainen Styrian Golding. Tummanruskea väri, vaaleahkoa vaahtoa. Tuoksussa paahteisuutta voimakkaasti, maitoista happamuutta, kuivaa hapankorppua. Maku on pehmeä ja kuiva, paahteinen, mutta varsin ohut, ei juurikaan hedelmäisyyttä. Selvä kapea katkeruus jälkimaussa. Kuohkeaa, hyvä juotavuus, maltainen ja paahteinen kokonaisuus. Katkeruus tuntuu voimakkaasti nielaisun jälkeenkin. Kahvia löysin, mutta tällä kertaa en suklaata. Kuivaa ja maukasta kepeää juomaa.

Pisteet (1-5): 3,5

Arvostelu: Ari ”Arde” Juntunen
Kuva: Thornbridge

Ari ”Arde” Juntunen on pitkän linjan olutarvioitsija ja -bloggari. Arden olutarvioita löytyy kaikista Olutposti-lehdistä.