Olutpostin päätoimittajasta International Beer Sommelier!

Olutposti-lehden päätoimittaja Anikó Lehtinen on suorittanut kansainvälisen Beer Sommelier -tutkinnon Bier Akademiessa, Saksan Bambergissa.

Anikó Lehtinen on valmistunut olutsommelieriksi saksankielisestä Bambergin Bier Akademiesta. Suomessa on tiettävästi viitisen henkilöä suorittanut saman tutkinnon, osa englanniksi, osa saksaksi. Beer Sommelier -tutkintoa voisi sanoa oluen ”yleistutkinnoksi”, siellä käydään läpi niin oluen valmistus ja raaka-aineet, oluen tarjoilu, oluttyylit ja olutmaiden perinteet, olut ja ruoka, olutcocktailit, oluttuomarointi ja olutmaailma liittoineen ja yhdistyksineen. Samalla maistetaan lukemattomia oluita sekä sokkona että avoimessa maistelussa ja oluiden raaka-aineita. – Koulutus oli hyvin perinpohjainen, myöntää Lehtinen. – Lisähaasteena oli, että tein tutkinnon saksaksi, koska olin kiinnostunut tietämään enemmän saksalaisesta olutkulttuurista, mitä bambergilaisessa Bier Akademiessa käydään hyvin yksityiskohtaisesti läpi.

Bier Akademiessa sommelier- koulutuksesta vastaa ja sen pääopettajana toimii saksalainen olutasiantuntija Markus Raupach, joka tunnetaan myös ansioituneena oluttuomarina sekä aktiivisena oluttoimijana niin Saksassa kuin kansainvälisesti. Raupach on tuttu myös Suomessa, hän on tuomaroinut niin Suomen Paras Olut – kuin Suomen Sahti -kilpailuja. Beer Sommelier -koulutusta on järjestetty hänen toimestaan vuodesta 2013.

Bier Akademien Markus Raupach

Kansainvälinen Beer Sommelier -tutkinto antaa eväitä toimia laajasti oluen parissa, sen suorittaneet hyödyntävät osaamistaan niin oluentekijöinä kuin -tarjoilijoina, toimittajina, oluttuomareina tai asiantuntijoina. – Itse hyödynnän tutkintoa sekä toimittajan työssäni että opettajana Laurea Ammattikorkeakoulussa, Lehtinen kertoo. – Tutkinnon avulla pystyn kirjoittamaan entistä syvemmälle menevämpiä olutartikkeleita ja tuomaan oluttietoutta esiin lukijoille.

Olutposti Median kustantaja Jari ”cyde” Hyttinen on innoissaan toimituksen tieto- ja taitolisästä. – Suhtaudun ehdottoman myönteisesti toimituksemme ammattitaidon lisäämiseen, hän hehkuttaa. – Beer Sommelier -tutkinto antaa meille mediana sekä vankka tietotaitoa että uskottavuutta. Olen ylpeä Anikósta!

Katso millainen on Bamberg:

Bambergin oluthistoriaa Markus Raupachin kertomana