Olutta viinirypäleillä – Risukka Riesling Sour

Fiskarsin Panimo lanseerasi riesling -viinirypäleillä maustetun, vaalean hapanoluen Risukka Riesling Sour:n, joka on tehty yhteistyössä saman katon alla olevan Noita Wineryn kanssa. Nämä viinin ja oluen hybridit ovat yleistyneet viimeisen viiden vuoden kuluessa ja tuovat sekä olut- että viinimaailmaa lähemmäksi toisiaan.

Fiskarsin Risukka Riesling Sour on raikas ja miedosti hapan olut, missä on pilsner-maltaan ja kauran lisäksi käytetty tuoreita riesling-rypäleitä ja -mehua. Olut on humaloitu Hallertau Blanc-lajikkeella, millä pyritään tukemaan rypäleiden aromeja, kertoo reseptistä vastannnut oluentekijä Jenni Danielsson.

– Halusimme tehdä raikkaan oluen, missä maistuu myös riesling- rypäleen aromit. Olemme ennen käyttäneet Noita Wineryn viineistä jäänyttä pakastettua rypälemäskiä oluenteossa, mutta nyt halusimme hyödyntää rypälemassan  tuoreena heti mehupuristuksen jälkeen. Risukka -olut on käytetty sekä norjalaisella kveik-muinaishiivalla että rypäleissä olleilla villihiivoilla, kertoo Danielsson.

Fiskarsin Panimon Jenni Danielsson

 

Risukka Riesling Ale jatkaa trendiä, missä viinirypälettä käytetään muodossa tai toisessa oluen valmistukseen. Usein oluita, joissa on viinintekemisestä jäänyttä mäskiä tai viinirypälettä, kutsutaan grape aleiksi, hapanoluiksi tai olut-viinihybrideiksi(beer-wine hybrid), hieman valmistuksesta riippuen. Tämäntyyppiset oluet ovat yleistyneet ensin Italiassa 2000-luvun alkupuolella, missä tietysti viinirypälettä ja -mäskiä on runsaasti saatavilla.  Usein oluet ovat tuoksultaan hedelmäisiä ja hieman happamia, humalaa niissä käytetään hennolti. Maussa tuntuu käytetty rypälelajike ja jälkimaku on useimmiten lyhyt.

Miksi sitten yhdistää olutta ja viiniä? Jos mietitään molempien perusmakuprofiilia, huomataan että ne voivat hyötyä toisistaan. Oluen maltaan makeus ja humalan hienostunut katkeruus sopii useimpien viiniin käytettävien viinirypäleiden aromikkaan hedelmäiseen makumaailmaan. Mallas pehmentää rypäleen happamuutta ja humala taas makeutta.

Olut -ja viini- hybridejä esiintyy monissa maissa missä viininteko on yleistä, mutta viime vuosina niitä on nähty Suomessakin. Fiskarsin Panimo on ollut näissä edelläkävijänä, mutta myös mm. Panimoyhtiö Hiisillä on ollut sekä valko-että punaviinirypäleillä tehtyä olutta. Osa osa oluista on hyvinkin tuhteja ja viinimäisiä, toiset taas, kuten Fiskarsin Risukka Riesling Sour taas raikkaudeltaan lageriin verrattuja, kevyitä mutta maistuvia oluita.

Video: Fiskarsin Panimo ja villit hiivat